AFGELAST - Soirée MuzE - De Nacht (Online)

© Hof van Busleyden

Bedgeheimen. Slaapcultuur in Mechelen in de 20e eeuw

Start donderdag 25 maart 2021
20:00 - 22:00

1 Sessie

Prijs

Standaardprijs: 3 euro
Alle tarieven

Waar Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Meer info over de locatie

Begeleiding

In februari en maart 2021 sluit Soirée MuzE met DE NACHT aan bij het thema van Erfgoeddag. Gingen onze voorouders braaf met de kippen op stok of kende de 18e eeuw ook zijn nachtraven? Hoe anders was het om in een bedstee te slapen dan in een comfortabel ingerichte slaapkamer? Terwijl brave burgers met kaarsenpannetjes en olielampen het donker trachtten te verdrijven, doken smokkelaars de duisternis in om profijtelijke zaakjes te doen. Onze vier uitgeslapen sprekers nemen u mee op een nachtelijke tocht door de voorbije eeuwen.


Vandaag is slapen in een comfortabel bed in een eigen privévertrek de norm. Ooit was dat wel anders. Denken we maar aan bedstedes en chambretten, of aan één bed voor een talrijke kroost. In deze lezing overlopen we 150 jaar slaapcomfort, slaaphygiëne en slaaprituelen in Mechelen en omgeving. Je mag je onder meer verwachten aan een verhaal over de plek van het bed in het huis, de evolutie van het beddengoed, slaapkamermeubilair 'made in Mechelen' en het alziende oog van de kerk, koning en vaderland.


Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.

Praktisch

Deze lezing werd geannuleerd. Meer info: https://www.hofvanbusleyden.be/soiree-muze-bedgeheimen

Sessies

 • donderdag 25 maart 2021
  20:00 - 22:00
  Museum Hof van Busleyden - Dodoenszaal

Locatie

Museum Hof van Busleyden Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  3 euro
 • UiTPAS met kansentarief
  0,5 euro

Begeleiding

Marc Rubben

Meer over Marc Rubben

In samenwerking met