Dagboek 1933

© Shutterstock

Over het gevaar van extreemrechts

Start zo 28 april '24
11:00 - 12:30

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Vrijzinnig centrum De Schakel
Steenweg 32
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Op 30 januari 1933 werd Hitler met de hulp van rechts-conservatieve politici rijkskanselier van Duitsland. Ze dachten hem onder controle te kunnen houden, maar, gesteund door het geweld van SA-knokploegen, draaide Hitler in enkele maanden de democratie de nek om. De Duitsers koesterden de illusie dat vrijheid voorgoed verworven was, maar al snel werden politieke partijen en vakbonden verboden, kranten gecensureerd, opposanten en Joden opgesloten in concentratiekampen.

Er zijn veel overeenkomsten tussen hedendaagse extreemrechtse partijen en politici en de gebeurtenissen in de jaren dertig. Zoals hun aanvallen op de rechterlijke macht, hun kritiek op de media, hun voorstellen om medeburgers te verklikken, hun afkeer voor vreemdelingen, hun apocalyptische idee van een Omvolking, hun afwijzing van internationale instellingen en hun geflirt met autoritaire leiders.

In Dagboek 1933 trekt politiek filosoof Dirk Verhofstadt parallellen tussen de opkomst van het nazisme en het hedendaagse extreemrechts. Wat in nazi-Duitsland in nauwelijks één jaar tijd gebeurde, kan morgen weer kan plaatsvinden als extreemrechts aan de macht komt.

Meedoen

Deelnemen is gratis. Schrijf je in via Vrijzinnig Centrum De Schakel: contact@vcdeschakel.be of 015 21 24 71.

Sessies

 • zo 28 april '24
  11:00 - 12:30
  Vrijzinnig centrum De Schakel - polyvalente ruimte

Locatie(s)

 • Vrijzinnig centrum De Schakel Steenweg 32
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Dirk Verhofstadt

Meer over Dirk Verhofstadt

In samenwerking met