De Kunst van het Verzet

© Unsplash

Hoe medestander zijn in de anti-racisme strijd?

Start do 13 oktober '22
19:00 - 22:00

4 sessies

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Motief vzw
Belgradestraat 80
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Hoe kan ik medestander zijn in de anti-racisme strijd?

Racisme en uitsluiting zijn mechanismen die onze samenleving als geheel ondermijnen. Als witte persoon bevind je je in een andere positie dan diegenen die dagelijks onder de uitsluiting te lijden hebben. Je mist de persoonlijke ervaring van wat het met een mens doet om systematisch als ‘tweederangsburger’ behandeld te worden, om met wantrouwen bekeken te worden, om vanzelfsprekende grondrechten telkens opnieuw te moeten opeisen.

Indien je in de racismestrijd een betrouwbare medestander wil zijn, vraagt dit dan ook een sterk positiebewustzijn, de bereidheid om je eigen denkpatronen en onbewuste handelen te gaan verkennen en de wil om gebruik te maken van je eigen macht en verantwoordelijkheid. Ieder van ons kan op zijn eigen leef- en werkplek, in de eigen vereniging, comité of bestuur verandering teweegbrengen. Dat betekent echter ook dat je stappen leert zetten om uitsluitingsmechanismen structureel aan te pakken. In dit programma zoeken we naar welke eigen én gedeelde mogelijkheden we hebben om hier mee aan de slag te gaan.

Wat kan je verwachten van deze vormingsreeks?

We vertrekken vanuit de concrete leef- en werkomgeving van de deelnemers. Vanuit jullie vragen en noden ontwikkelen we samen inzichten, vaardigheden en strategieën die onze ‘handelingsruimte’ kunnen vergroten. Niet enkel als individuen, maar ook collectief (bv. binnen de organisatie waarin we actief zijn), en op maatschappelijk niveau. We stemmen de inhoud van het programma zoveel mogelijk af op de verwachtingen van de deelnemers. Na je inschrijving contacteren we je voor een kort telefonisch kennismakingsgesprek.

We bouwen gedurende 4 samenkomsten in een kleine groep aan een veilige sfeer waarin alle vragen gesteld kunnen worden.

Voor wie is dit programma bedoeld?

We richten ons op ieder die een (meer) betrouwbare medestander wil zijn in de strijd tegen racisme (en islamofobie): op je werk, in de school van je kinderen, in je buurt, je vereniging, je vakbond, in je media-instelling, … We verwachten een basisbegrip van wat (structureel) racisme en sociale uitsluiting inhoudt. Heb je vragen hierbij? Contacteer lieve.dhaese@motief.org

Sessies

 • do 13 oktober '22
  19:00 - 22:00
  Motief vzw - Belgradehuis
 • do 27 oktober '22
  19:00 - 22:00
  Motief vzw - Belgradehuis
 • do 10 november '22
  19:00 - 22:00
  Motief vzw - Belgradehuis
 • do 24 november '22
  19:00 - 22:00
  Motief vzw - Belgradehuis

Locatie(s)

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Lieve D'haese

Meer over Lieve D'haese

Beyza Yilmaz

Meer over Beyza Yilmaz

In samenwerking met