De tuinbouwpioniers van het Mechelse

© A. Busschots

Soirée MuzE

Start do 4 november '21
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 6
Alle tarieven

Waar Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.

Van 4 november tot 16 december rolt Soirée MuzE de mouwen op voor de reeks Vakmanschap. We ontdekken hoe negentiende-eeuwse tuinbouwpioniers Mechelen en de omliggende regio in binnen- en buitenland op de kaart zetten en hoe oude graangewassen voor het brood van morgen zorgen. Ook de vaardige vingers die van oudsher fijne Mechelse kant klosten of kwalitatieve muur-en wandtegels produceerden, geven tijdens deze reeks hun geheimen prijs.


Dankzij de gunstige ligging, half tussen Brussel en Antwerpen, groeiden Mechelen en de omliggende regio uit tot de belangrijkste groenteteeltstreek van het land. De uitvoer van groenten zette Mechelen ook in het buitenland op de kaart. Dit was grotendeels de verdienste van een aantal pioniers: mensen met kennis en iets meer kapitaal die de lat hoger konden leggen, waaraan anderen zich dan weer optrokken.


In de 19e eeuw trachtten rijkere lieden met kleine tuinbouwtentoonstellingen de aandacht te trekken, terwijl Mechelse pomologen selecties creëerden die tientallen jaren succes oogstten. Aan het einde van die eeuw werden hier ook de eerste serres opgericht voor aardbeien- en groententeelt. Opvallend is dat de bedrijfsleiders van toen al les volgden aan de Mechelse Kruidtuin of aan de tuinbouwschool van Vilvoorde. Enkele creatievelingen uit onze contreien wisten zelfs nieuwe of aangepaste machines te ontwerpen en die op de commerciële markt te brengen.


Wie waren deze mensen, die de geschiedenis ingaan als de pioniers van de tuinbouw? Deze lezing brengt hen voor het voetlicht.

Praktisch

Meer weten? Neem een kijkje via: https://www.hofvanbusleyden.be/praktisch

Sessies

 • do 4 november '21
  20:00 - 22:00
  Museum Hof van Busleyden - Dodoenszaal

Locatie(s)

 • Museum Hof van Busleyden Frederik de Merodestraat 65
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 6
 • UiTPAS met kansentarief
  € 1

Begeleiding

Willy Van Hoof

Willy Van Hoof studeerde als hovenierszoon zelf tuinbouw en behaalde het diploma van landmeter. Als…
Meer over Willy Van Hoof

In samenwerking met