Een stem voor Europa

© Getty Images

In gesprek met de toekomst

Start do 7 maart '24
13:00 - 16:00

1 sessie

Prijs

Gratis: € 0
Alle tarieven

Waar Avansa regio Mechelen
Adegemstraat 79-81
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Bij de volgende Europese verkiezingen zullen ook jongeren vanaf 16 jaar hun stem mogen uitbrengen. Op 9 juni 2024 trekken ze mee naar de stembus. Dat stemrecht is een mooie kans om hun politieke interesse (verder) aan te wakkeren. Voor veel leerlingen van het vierde middelbaar (Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg) voelt dit als een grote verantwoordelijkheid. Ze gaan er, ten onrechte, van uit dat volwassenen alles weten over politiek en zij nog niet. Een gebrek aan politiek zelfvertrouwen.

Is hun twijfel terecht? De leerlingen doken in een lessenreeks Europese politiek en presenteren op zes donderdagen bij Avansa wat ze leerden over de EU. Verwacht je aan diepgang, eigenzinnigheid en véél enthousiasme. Nadien is er ruimte voor gesprek en debat.

Tijdens deze sessie duiken we samen in het thema 'Hoe moet Europa zinloos geweld tegen de LGBTIQ+-gemeenschap voorkomen?'

Als volwassenen bereiden we ons ook voor op het gesprek. We komen samen om 13 uur, eten samen een kom soep en bespreken onze vragen en verwachtingen.

Waarin verschilt de mening van de jongeren met die van volwassenen, en waar vinden we elkaar? Praat jij mee over onze stem voor Europa? We kunnen vast veel leren van elkaar!


Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door het stadsfestival Construct Europe.

Het is hartverwarmend om te mogen ervaren met hoeveel engagement de studenten hun stemrecht omarmen.
Cathérine, Deelneemster

Sessies

 • do 7 maart '24
  13:00 - 16:00
  Avansa regio Mechelen - Groot lokaal

Locatie(s)

 • Avansa regio Mechelen Adegemstraat 79-81
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Gratis
  € 0

Begeleiding

Lisanne Corijn

Meer over Lisanne Corijn

In samenwerking met

Ce b2 logo rozewit

Meer Europa!

We organiseren deze gespreksnamiddagen met Atheneum Busleyden Campus Pitzemburg en StampMedia en krijgen daarvoor de waardevolle steun van Construct Europe.

Mechelen viert in 2024 het voorzitterschap van België als voorzitter van de Raad van de EU met een cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival. Ontdek op de website van Construct Europe expo's, dansvoorstellingen, en andere events die Europa ademen!