Het Salon

© Canva

Boeiende lezingen over kunst en cultuur

Start vr 20 januari '23
10:00 - 12:00

5 sessies

Prijs

Standaardprijs: € 40
Alle tarieven

Waar Kunstencentrum 't Kranske
Dorp 112
2820 Bonheiden

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Je kan voor deze activiteit niet meer inschrijven. Bekijk alternatieven

In het voorjaar dompelen we je opnieuw onder in de wereld van kunst, cultuur en maatschappij. We verwelkomen enkele sprekers die zich met veel enthousiasme en passie verdiepten in een onderwerp en dat graag met ons delen.


20/1/2023

Antonina Volodina - Rusland: propaganda en symboliek


De oorlog in Oekraïne – de kranten staan er al maanden bol van. Maar welk discours horen de Russen nu echt op TV? Hoe ver gaat de propaganda en waarom werkt dat ook echt? Hebben de gewone mensen toegang tot alternatieve media? Wat beweegt er op de sociale media?

Antonina Volodina, docent Russisch aan de KULeuven, neemt jullie mee achter de schermen van de Russische pers: de retoriek, gekleurde taal en gebruik (of misbruik?) van symbolen. Geen geschiedkundige of (geo)politieke uiteenzetting – wel een bijzonder actueel thema gezien door de prisma van de journalistiek.


17/2/2023

Jolien Janzing - Het Tij hoog, de maan blauw


Antwerpen, eind 19de eeuw. Léonie Osterrieth, een elegante en gefortuneerde weduwe, organiseert culturele salons in haar stadspaleis aan de Meir. Musici, schrijvers en kunstenaars zijn bij haar te gast, maar Léonie heeft vooral een zwak voor ontdekkingsreizigers. Als de jonge Adrien de Gerlache haar vertelt over de expeditie die hij naar Antarctica wil maken, besluit ze hem te helpen...

Jolien Janzig schreef haar boek Het tij hoog, de maan blauw over deze fascinerende dame en vertelt over de expeditie met de Belgica naar Antarctica van Adrien de Gerlache en over de formidabele Léonie Osterrieth. Met schitterende beelden en filmfragmenten van de expeditie, de bemanning, Léonie Osterrieth en het Antwerpen van eind negentiende eeuw komt schrijfster én vertelster Jolien ons tijdens deze lezing onderdompelen in een boeiende wereld.


Met steun van Literatuur Vlaanderen


literatuur vlaanderen.PNG


17/3/2023

Geertje Cools - Red Star Line Museum


Tien jaar geleden opent op Het Eilandje in Antwerpen het Red Star Line Museum, in de oude gebouwen van de historische stoomschipmaatschappij. Tussen 1873 en 1934 vertrekken meer dan twee miljoen Europeanen naar Noord-Amerika, een nieuw leven tegemoet. De vele verhalen van de passagiers staan centraal in het museum, dankzij foto's, objecten en getuigenissen, aangevuld met verhalen van hedendaagse migranten. Ontdek ze tijdens deze boeiende lezing van freelance gids en medewerker Geertje Cools, al voor de opening betrokken bij dit interessante én relevante museum.


21/4/2023

Valérie Delaey - Dat kan ik ook!


Overkomt het je ook wel eens dat het je het in Keulen hoort donderen wanneer het gesprek plots over moderne kunst gaat? Of heb je soms het gevoel een marsmannetje te zijn wanneer je een tentoonstelling in een museum voor hedendaagse kunst binnenstapt? Geen paniek! Wie bieden je een “eerste hulp bij moderne en hedendaagse kunst”!

Vandaag word je geconfronteerd met de gewoonten, geplogenheden en eigenaardigheden van de moderne en hedendaagse kunst. Samen ontdekken we het verhaal achter diverse werken, kunstenaars en stromingen; van abstractie tot conceptuele kunst, en van Picasso tot en met Ai Wei Wei. We vergeten ook de hele choquerende werken niet, zoals het beroemde urinoir van Marcel Duchamp of de fameuze cloaca van Wim Delvoye. Zo proberen we er samen achter te komen wat het woord ‘kunst’ nu eigenlijk nog betekent.


26/05/2023

Afsluiter van het seizoen! We zorgen voor een mooie seizoensafsluiter, meer info volgt later.

Praktisch

Je kan enkel inschrijven voor de volledige reeks. De inschrijvingen verlopen via GC 't Blikveld.

Sessies

 • vr 20 januari '23
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte
 • vr 17 februari '23
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte
 • vr 17 maart '23
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte
 • vr 21 april '23
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte
 • vr 26 mei '23
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte

Locatie(s)

 • Kunstencentrum 't Kranske Dorp 112
  2820 Bonheiden Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 40

Begeleiding

Jolien Janzing

Meer over Jolien Janzing

Valerie Delaey

Meer over Valerie Delaey

Geertje Cools

Geertje Cools is filmhistorica en freelance tentoonstellingsgids.
Meer over Geertje Cools

Antonina Volodina

Meer over Antonina Volodina

In samenwerking met