Historische strips

© Kurt Morissens

Beeldverhalen als spiegel van de maatschappij

Start wo 30 november '22
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 6
Alle tarieven

Waar Bibliotheek Putte
Gemeenteplein 1
2580 Putte

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Ridders, Vikingen, Egyptenaren, Romeinen, piraten, landlopers, historische veldslagen, legenden en volksverhalen: stripverhalen en ‘het verleden’ zijn twee handen op een buik. Nogal wiedes, want we kennen het verleden ook – of vooral – dankzij de verhalen die we met die feiten en onze ervaringen ineen puzzelen.

Mensen zijn verhalenvertellers en geven mee betekenis aan hun leven dankzij die verhalen. Het zal dan ook niet verbazen dat sommige strips het verleden vlotjes gebruiken, ongehinderd door veel kennis terzake. Ideologische doelstellingen zijn vaak niet ver weg. Zo besefte de katholieke zuil in ons land als eerste de narratieve kracht van het beeldverhaal. Kuifje toonde de weg, om te beginnen naar de gevaren van Sovjet-Rusland, en daarna naar de realisaties van de katholieke missies in Belgisch-Congo.

Als spiegel van de maatschappij waarin ze tot stand kwamen, zijn veel oudere strips een eersteklas historische bron over de perceptie van maatschappelijke thema’s. Denk maar aan de rol van de vrouw, of de positie van mensen met een andere huidskleur, wat ‘heldendom’ is (of niet), voorbeeldige figuren en ga zo maar door.

In deze lezing maken we met Kurt Morissens een tour d’horizon doorheen de wonderlijke wereld van de strip. Een kleine waarschuwing: eens u gebeten bent door het stripvirus, raakt u in geen tijd verslaafd…

Sessies

  • wo 30 november '22
    20:00 - 22:00
    Bibliotheek Putte - Default

Locatie(s)

Prijs

  • Standaardprijs
    € 6

Begeleiding

Kurt Morissens

Kurt Morissens is stripgepassioneerd en werkt(e) voor bijna alle striporganisaties die Vlaanderen…
Meer over Kurt Morissens

In samenwerking met