Oude granen voor het brood van morgen

© M. Van Eeckhout en L. Lyen

Soirée MuzE

Start do 2 december '21
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 6
Alle tarieven

Waar Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.


Van 4 november tot 16 december rolt Soirée MuzE de mouwen op voor de reeks Vakmanschap. We ontdekken hoe negentiende-eeuwse tuinbouwpioniers Mechelen en de omliggende regio in binnen- en buitenland op de kaart zetten en hoe oude graangewassen voor het brood van morgen zorgen. Ook de vaardige vingers die van oudsher fijne Mechelse kant klosten of kwalitatieve muur-en wandtegels produceerden, geven tijdens deze reeks hun geheimen prijs.


Wat is er de voorbije eeuw fout gegaan met het graan en met het brood? Die vraag leggen sprekers Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen op ons bord. Door het monopolie op het zaaigoed van enkele grote multinationals ontstaat er een steeds verdere verschraling van de gewassen die landbouwers, molenaars en bakkers mogen of kunnen telen, verwerken en gebruiken. Genetisch diverse en traditionele variëteiten moeten steeds vaker plaats maken voor uniforme variëteiten. Het gevolg is monocultuur en een verarming van de authenticiteit en smaak ons voedsel.

Op een stukje gemeentelijk land in Hofstade wordt het anders aangepakt. Vrijwilligers telen en testen er met liefde en geduld op 50 kleine perceeltjes evenveel oude graansoorten. De zaden van de oude granen komen van kleinschalige boeren uit gans Europa die eigen zaaigoed bewaren voor het volgende jaar. De gemeente wees na een projectoproep voor innovatief grondgebruik het stuk veld toe aan initiatiefnemer en bakker Marc Van Eeckhout. Met zijn project ‘Lokale Broodketen Zemst’ gaat hij op zoek naar oude granen die nog alle kernsmaken bevatten, waaruit hij door selecties en combinaties nieuwe onvergetelijke smaken wil maken.

Tijdens deze lezing gaan de sprekers op zoek naar een oplossing waarbij in de lokale broodketen de boer, molenaar en bakker op één lijn staan. Ze duiden de betekenis van oude graangewassen voor de mens en het nut van een traag bereidingsproces voor brood. Het ambacht wordt zo bruggenbouwer tussen verleden en toekomst.

Praktisch

Meer weten? Neem een kijkje via: https://www.hofvanbusleyden.be/praktisch

Sessies

 • do 2 december '21
  20:00 - 22:00
  Museum Hof van Busleyden - Dodoenszaal

Locatie(s)

 • Museum Hof van Busleyden Frederik de Merodestraat 65
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 6
 • UiTPAS met kansentarief
  € 1

Begeleiding

Marc Van Eeckhout

Bakker Marc Van Eeckhout en Lutgart Lyen sloten enkele jaren geleden 4 succesvolle winkels om zich…
Meer over Marc Van Eeckhout

In samenwerking met