Pure schoonheid in Mechelse kant

© M. Muller–Roks

Soirée MuzE

Start do 16 december '21
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 6
Alle tarieven

Waar Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.

Van 4 november tot 16 december rolt Soirée MuzE de mouwen op voor de reeks Vakmanschap. We ontdekken hoe negentiende-eeuwse tuinbouwpioniers Mechelen en de omliggende regio in binnen- en buitenland op de kaart zetten en hoe oude graangewassen voor het brood van morgen zorgen. Ook de vaardige vingers die van oudsher fijne Mechelse kant klosten of kwalitatieve muur-en wandtegels produceerden, geven tijdens deze reeks hun geheimen prijs.

Deze lezing maakt een reis door de wereld van de Mechelse kant doorheen de eeuwen. De geschiedenis van kant in het algemeen, en van de Mechelse kant in het bijzonder, wordt onder de loep genomen. We vergelijken ook de kenmerken en stijlen.

Mechelse kant is een kantsoort in doorlopende draden, ontstaan in de vroege 18e eeuw uit de oude Vlaamse kanten. De Engelse dichter Edward Young omschreef haar als ‘the Queen of Lace’. Dit omwille van haar fijnheid, mooie motieven en bovenal omwille van de grote vaardigheid die nodig was om deze kantsoort te klossen. De zeshoekige tralie, de ijsgrond genaamd, wordt immers geklost zonder spelden.

Je ontdekt de evolutie in de Mechelse kant dankzij uniek beeldmateriaal. Daarnaast kan je dit verfijnde vakmanschap verkennen op de zolder van Museum Hof van Busleyden. Kantclub Etterjefke viert er, samen met de Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs, haar jubileum met een bijzondere expo.

Praktisch

Meer weten? Neem een kijkje via: https://www.hofvanbusleyden.be/praktisch

Sessies

 • do 16 december '21
  20:00 - 22:00
  Museum Hof van Busleyden - Dodoenszaal

Locatie(s)

 • Museum Hof van Busleyden Frederik de Merodestraat 65
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 6
 • UiTPAS met kansentarief
  € 1

Begeleiding

Marian Muller-Roks

Marian Muller–Roks startte met kantklossen in 1981 en volgde Mechelse kantlessen bij docente R.…
Meer over Marian Muller-Roks

In samenwerking met