Rondom Prison

© Unsplash

Een verbinding van het leven binnen én buiten de gevangenis

Start za 19 februari '22
14:00 - 17:00

6 sessies

Prijs

Standaardprijs: € 20
Alle tarieven

Waar Visfonteintjes Ijzerenleen Mechelen
Ijzerenleen z/n
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

De muren van een gevangenis roepen vragen op. Meestal maken we kennis met de gevangenis via media, literatuur en films. Maar dat beeld van het leven achter de tralies is niet altijd even realistisch. De gevangenis en haar cliënteel roepen bij de ‘vrije medemens’ vaak spontane gevoelens van angst en onveiligheid op. Ook de gedetineerden leven dagelijks met angsten en onzekerheid: omtrent hun gevangenschap, hun relatie, hun re-integratie of een mogelijke invrijheidstelling. Kortom: het onbegrip en de onwetendheid tussen beide werelden is groot.

Daarom verbinden we met het traject Rondom Prison het dagelijkse leven binnen en buiten de gevangenis met elkaar. We geven de kans aan geïnteresseerde burgers, gevangenispersoneel en gedetineerden om kennis te maken met elkaar en elkaars denkbeelden over misdrijf, straf en gevangenschap. Hoe een (gevangenis)straf er moet uitzien is immers niet alleen een vraag voor justitie.

 • Historische wandeling: zaterdag 19 februari 2022 van 14 tot 17 u. door Marc Rubben

Enkele jaren geleden werden in Mechelen de restanten van de middeleeuwse gevangenis ‘Het Steen’ opgegraven. Het archeologische onderzoek leverde heel wat boeiende informatie op over het dagelijkse leven in zo'n middeleeuwse gevangenis. Via een historische wandeling doorheen Mechelen vertelt Marc Rubben van Mechelen Binnenstebuiten ons meer over het leven in Het Steen.

 • Rondleiding in de gevangenis van Mechelen: maandag 21 februari 2022 van 17.30 tot 20 u.

Via een rondleiding maken we kennis met de infrastructuur en het regime van de Mechelse gevangenis.

 • Ontmoetingsmoment: maandag 28 februari 2022 van 17.30 tot 20.30 u. (Gevangenis Mechelen)

Omdat een echte kennismaking verder gaat dan het bekijken van gebouwen en beluisteren van getuigenissen, gaan we met gedetineerden en gevangenispersoneel in gesprek tijdens een ontmoetingsmoment. Je krijgt de gelegenheid om in kleine groepjes een gesprek te hebben met één of enkele gedetineerden en bewakers. Deze gesprekken worden begeleid door een vormingswerker. Na de ontmoeting praten we na in de vroegere directeurswoning.

 • Getuigenis: maandag 7 maart 2022 van 17.30 tot 20 u. (Gevangenis Mechelen)

Tijdens deze avond luisteren we naar het verhaal van een slachtoffer. Uiteraard is er tijd en ruimte voor vragen, bedenkingen en discussie.

 • Transitiehuis Mechelen: maandag 14 maart 2022 van 18 tot 20 u. (Transitiehuis Mechelen en Avansa regio Mechelen)

Het eerste Transitiehuis in Vlaanderen opent in 2019 zijn deuren, in Mechelen. Het Transitiehuis biedt een plek waar veroordeelden opnieuw de regie van hun eigen leven in handen nemen. Ze krijgen de kans verantwoordelijkheid op te nemen en opnieuw van betekenis te zijn voor anderen. Het huis stimuleert de deelnemers tot zelfregie en zelfredzaamheid in functie van hun latere uitstroom. Dat gebeurt vanuit een heldere visie en aanpak, gebaseerd op drie pijlers: kracht, herstel en verbinding. We krijgen de kans om het Transitiehuis te bezoeken en om daarna hierover in gesprek te gaan bij Avansa regio Mechelen.

 • Terugkommoment: maandag 21 maart 2022 van 19 tot 21 u. (Avansa regio Mechelen)

Een moment om bij te praten over je ervaring van het project.


Opgelet!

 • Om te kunnen deelnemen, moet je op de dag van de start van de reeks 18 jaar zijn en bereid zijn om je persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoon, rijksregisternummer) door te geven.
 • Je kan je alleen voor het hele traject inschrijven.

Praktisch

Opgelet!

Om te kunnen deelnemen, moet je op de dag van de start van de reeks 18 jaar zijn en bereid zijn om je persoonlijke gegevens (naam, adres, telefoon, rijksregisternummer) door te geven.
Je kan je alleen voor het hele traject inschrijven.

Sessies

 • za 19 februari '22
  14:00 - 17:00
  Visfonteintjes Ijzerenleen Mechelen - Default
 • ma 21 februari '22
  17:30 - 20:00
  Gevangenis Mechelen - Default
 • ma 28 februari '22
  17:30 - 20:00
  Gevangenis Mechelen - Default
 • ma 7 maart '22
  17:30 - 20:00
  Gevangenis Mechelen - Default
 • ma 14 maart '22
  18:00 - 20:00
  Transitiehuis Mechelen - Transitiehuis
 • ma 21 maart '22
  19:00 - 21:00
  Avansa regio Mechelen - Groot lokaal

Locatie(s)

Prijs

 • Standaardprijs
  € 20
 • UiTPAS met kansentarief
  € 5

Begeleiding

Marc Rubben

Meer over Marc Rubben

Bart Schoovaerts

Meer over Bart Schoovaerts

In samenwerking met

Dialoog blanco blauw

DIALOOG

Deze activiteit kadert in het Dialoog project. Alle Avansa-centra slaan de handen in elkaar om draagvlak te creëren voor een herstelgerichte samenleving. We bedoelen daarmee een samenleving waarbij zowel aandacht is voor dader, slachtoffer als de samenleving zelf. Ontdek alle overkoepelende activiteiten en meer over dit thema via de projectwebsite.