De erfgoedtoets van TSM. Een gekoesterd verleden met de blik op de toekomst
Waar
Technisch Scholen Mechelen
Jef Denynplein 2
2800 Mechelen
Begeleiding
Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE telt vier lezingen en heeft een centraal thema als rode draad.
Van 21 april tot en met 2 juni sluit Soirée MuzE met de reeks BLIJF BIJ DE LES! aan bij het thema van Erfgoeddag 2022. Pak je boekentas van de haak en ga op verkenning in het Mechelse schoollandschap. Maak kennis met het erfgoed van ‘den TSM’, duik in de schoolgeschiedenis van Battel of ontdek waarom al 100 jaar studenten van heinde en verre de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn bezoeken. Vergeet het digitale klasbord even en verdiep je in de wandplaten die de blik op de wereld van generaties scholieren vormden.
Laat je verleiden door de snedige vertellingen uit de coulissen van het Mechelse erfgoed! Aan het einde van elke lezing, kan je je vragen voorleggen aan de spreker.
Technische Scholen Mechelen, gelegen ‘onder den Toren’ in het hart van de historische binnenstad, werd opgericht vanuit de Mechelse Meubelnijverheid en de spoorwegindustrie (‘de Rateau’) om technisch geschoolde én katholieke arbeiders op te leiden. In 1919 werden daartoe twee vakscholen verenigd aan de Melaan, onder de legendarische directeur Jan De Nayer. Tot op vandaag kan je er o.a. elektriciteit, mechanica, grafische technieken, drukken, bouwkunde en houtbewerking volgen.
Het verhaal van de school wordt tegen het licht van de geschiedenis gehouden. Hoe verging het TSM en de leerlingen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Waarom kwam koning Albert I op bezoek in de school? Hoe zagen de lessen eruit? Hoe klinkt het ‘lied van de vakschool’, geschreven tijdens het interbellum? Wat is er te zien achter de gevels van de drie historische locaties van TSM? De lezing licht een tip van de sluier op van een onbekend stukje Mechelse geschiedenis.
We krijgen ook een inkijk ik het erfgoedproject van de school, en dat is een heuse uitdaging. Welk erfgoed hou je bij en wat vloeit af? Een moderne school is immers geen museum. Wat kan een school doen met haar geschiedenis en erfgoed? Hoe maak je vandaag de verbinding tussen een rijk verleden en een moderne toekomst? Het antwoord wordt u uit de doeken gedaan in deze lezing!