Soirée MuZe - Blijf bij de les

© Erfgoedcel Mechelen

De erfgoedtoets van TSM. Een gekoesterd verleden met de blik op de toekomst

Start do 19 mei '22
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 6
Alle tarieven

Waar Technisch Scholen Mechelen
Jef Denynplein 2
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE telt vier lezingen en heeft een centraal thema als rode draad.

Van 21 april tot en met 2 juni sluit Soirée MuzE met de reeks BLIJF BIJ DE LES! aan bij het thema van Erfgoeddag 2022. Pak je boekentas van de haak en ga op verkenning in het Mechelse schoollandschap. Maak kennis met het erfgoed van ‘den TSM’, duik in de schoolgeschiedenis van Battel of ontdek waarom al 100 jaar studenten van heinde en verre de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn bezoeken. Vergeet het digitale klasbord even en verdiep je in de wandplaten die de blik op de wereld van generaties scholieren vormden.

Laat je verleiden door de snedige vertellingen uit de coulissen van het Mechelse erfgoed! Aan het einde van elke lezing, kan je je vragen voorleggen aan de spreker.

Technische Scholen Mechelen, gelegen ‘onder den Toren’ in het hart van de historische binnenstad, werd opgericht vanuit de Mechelse Meubelnijverheid en de spoorwegindustrie (‘de Rateau’) om technisch geschoolde én katholieke arbeiders op te leiden. In 1919 werden daartoe twee vakscholen verenigd aan de Melaan, onder de legendarische directeur Jan De Nayer. Tot op vandaag kan je er o.a. elektriciteit, mechanica, grafische technieken, drukken, bouwkunde en houtbewerking volgen.

Het verhaal van de school wordt tegen het licht van de geschiedenis gehouden. Hoe verging het TSM en de leerlingen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Waarom kwam koning Albert I op bezoek in de school? Hoe zagen de lessen eruit? Hoe klinkt het ‘lied van de vakschool’, geschreven tijdens het interbellum? Wat is er te zien achter de gevels van de drie historische locaties van TSM? De lezing licht een tip van de sluier op van een onbekend stukje Mechelse geschiedenis.

We krijgen ook een inkijk ik het erfgoedproject van de school, en dat is een heuse uitdaging. Welk erfgoed hou je bij en wat vloeit af? Een moderne school is immers geen museum. Wat kan een school doen met haar geschiedenis en erfgoed? Hoe maak je vandaag de verbinding tussen een rijk verleden en een moderne toekomst? Het antwoord wordt u uit de doeken gedaan in deze lezing!

Praktisch

Afhankelijk van de geldende veiligheidsnormen kunnen de lezingen van Soirée MuzE met (beperkt) publiek in de zaal doorgaan. De meeste lezingen kan je daarnaast ook thuis volgen via livestream, na aankoop van een ticket aan aangepast tarief. Uiterlijk op de dag van de lezing ontvang je een link waarmee je de lezing kan volgen op je laptop, tablet of smartphone.

Ben je verhinderd op de dag van de lezing? Geen probleem: de lezingen met livestreaming kan je nog 6 maanden (her)bekijken. Je ticket moet je wel uiterlijk op de dag van de lezing aankopen.

Voor de meest actuele info over de lezingen en tickets: kijk op www.soireemuze.be.

Deze lezing gaat door in de kapel van Technische Scholen Mechelen en is niet toegankelijk via livestream.

Sessies

 • do 19 mei '22
  20:00 - 22:00
  Technisch Scholen Mechelen - Default

Locatie(s)

 • Technisch Scholen Mechelen Jef Denynplein 2
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 6
 • UiTPAS met kansentarief
  € 1

Begeleiding

Marijke Van Eekert

Marijke Van Eekert is sinds 2008 verbonden aan Technische Scholen Mechelen. Ze gaf jarenlang…
Meer over Marijke Van Eekert

In samenwerking met

 • Erfgoedcel Mechelen