Van de Annonciaden tot De Ark: een Battelse schoolgeschiedenis
Waar
Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen
Begeleiding
Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE telt vier lezingen en heeft een centraal thema als rode draad.
Van 21 april tot en met 2 juni sluit Soirée MuzE met de reeks BLIJF BIJ DE LES! aan bij het thema van Erfgoeddag 2022. Pak je boekentas van de haak en ga op verkenning in het Mechelse schoollandschap. Maak kennis met het erfgoed van ‘den TSM’, duik in de schoolgeschiedenis van Battel of ontdek waarom al 100 jaar studenten van heinde en verre de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn bezoeken. Vergeet het digitale klasbord even en verdiep je in de wandplaten die de blik op de wereld van generaties scholieren vormden.
Laat je verleiden door de snedige vertellingen uit de coulissen van het Mechelse erfgoed! Aan het einde van elke lezing, kan je je vragen voorleggen aan de spreker.
Ruim anderhalve eeuw geleden was Battel een gehucht van Mechelen zonder een eigen kerk of school. Vanaf de jaren 1860 kwam daar verandering in met de oprichting van een klooster met een bijhorende meisjesschool aan de Wolverbosstraat. De zusters Annonciaden gingen van start met drie klassen en vanaf 1907 ook met een bewaarklas, waar zuster Calixta zich ontfermde over de Battelse kleuters.
Ondertussen kregen ook de jongens apart les in Battel, in een voormalig graanmagazijn van de heer van Ravesteyn. Dat de tijden toen grondig anders waren dan nu, mag blijken uit het feit dat de schoolmeester rond 1900 van zijn wedde de huur van het lokaal, alle schoolmateriaal, herstellingswerken en steenkool moesten betalen! De jongensschool kende een hobbelig parcours en moest tijdens het schooljaar 1952-1953 zelfs tijdelijk de deuren sluiten. Op verzoek van het bisdom, en met dank aan het Scheppersinstituut en het Sint-Romboutscollege voor de geleverde schoolbanken, heropende de school in 1954.
In 1976 fusioneerden de jongens- en meisjesschool en sinds 2002 kennen we ze als Vrije Basisschool De Ark. De laatste zusters zijn al lang vertrokken, de gebouwen grondig gerenoveerd en ook de sportinfrastructuur en speelplaats zijn volop aangepast aan de hedendaagse tijd. Maar de Battelaars dragen hun schoolerfgoed een warm hart toe en brachten enkele jaren geleden, voor de 150e verjaardag van de school, de historiek in woord en beeld tot leven.