Soirée MuzE - Kinderen van de renaissance

© M. Verweij

Maître Adrien. Karel V en zijn leermeester Adriaan van Utrecht

Start donderdag 27 mei 2021
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: 3 euro
Alle tarieven

Waar Online (bij jou thuis)
via Zoom/Webinar Geek
Online Thuis

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Van 22 april tot 10 juni sluit Soirée MuzE met Kinderen van de Renaissance aan bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden. Je ontdekt hoe de Habsburgse prinsen en prinsessen zowel materieel als intellectueel de beste omkadering kregen en hoe deze hen voorbereidde op hun latere rol. Vele van hen zouden immers het uitzicht en de identiteit van Europa mee bepalen. In welke mate beïnvloedde de historische context de samenwerkingsverbanden voor deze tentoonstelling? Welk verhaal vertellen de statige kinderportretten over de latere Habsburgse vorsten? Tot slot kom je te weten hoe genetisch onderzoek bijdraagt aan een betere kennis van de historische vorstenhuizen.


De religieuze en intellectuele vorming van de kleine Karel V lag in handen van de Leuvense theoloog Adrianus van Utrecht. Omdat over de inhoud en methode van deze lessen weinig bekend is, vertrekt deze lezing van de kennis van beide protagonisten om er een beeld van te schetsen. De verhouding tussen de latere keizer en zijn leermeester zou trouwens in meer dan één betekenis van belang worden voor de wereldgeschiedenis.

Adrianus Florensz van Utrecht (1459-1523) was aan de Leuvense universiteit de ongekroonde koning van de theologen. Integer probeerde hij het moreel niveau van de Leuvense geestelijkheid op te krikken. In 1506 nodigde Margareta van Oostenrijk hem uit haar raadsheer te worden. Vanaf 1507 vertrouwde ze hem een deel van de opvoeding van Karel V toe. Adrianus verbleef steeds vaker in Mechelen, tot hij in 1515 naar Spanje werd gestuurd om Karels erfenis veilig te stellen. Hij bleef in Spanje als plaatsvervanger van de jeugdige koning en werd tegelijk bisschop, groot-inquisiteur en kardinaal. Op 9 januari 1522 werd hij tot paus Adrianus VI gekozen. Gedurende zijn korte pontificaat probeerde hij als eerste een antwoord te geven op de hervorming van Maarten Luther. Hij stierf op 14 september 1523. Op de gevel van de S. Maria dell'Anima in Rome, waar hij werd begraven, prijkt naast het wapen van Adrianus VI ook dat van de Duitse keizer.


Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.

Praktisch

Alle lezingen zijn toegankelijk via livestream. Na aankoop van een ticket aan aangepast tarief, ontvang je op de dag van de lezing een link waarmee je de lezing kan volgen op je laptop, tablet of smartphone.
Bij een versoepeling van de veiligheidsmaatregelen kan bij sommige lezingen ook een beperkt publiek in de zaal plaatsnemen. Bekijk de meest actuele info op www.hofvanbusleyden.be/soiree-muze

Sessies

 • donderdag 27 mei 2021
  20:00 - 22:00
  Online - Bij jou thuis - Online bij jou thuis

Locatie(s)

 • Online (bij jou thuis) via Zoom/Webinar Geek
  Online Thuis Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  3 euro
 • UiTPAS met kansentarief
  0,5 euro

Begeleiding

Michiel Verweij

Dr. Michiel Verweij, classicus, medievist en neolatinist, is adjunct-conservator op de afdeling…
Meer over Michiel Verweij

In samenwerking met