Soirée MuzE - Kinderen van de renaissance

© RMN-Grand Palais (Château de Versailles) / Gérard Blot

Van de Habsburgse kin tot de Romanovs. DNA-onderzoek bij het ontrafelen van historische vragen

Start donderdag 10 juni 2021
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: 3 euro
Alle tarieven

Waar Online (bij jou thuis)
via Zoom/Webinar Geek
Online Thuis

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Van 22 april tot 10 juni sluit Soirée MuzE met Kinderen van de Renaissance aan bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum Hof van Busleyden. Je ontdekt hoe de Habsburgse prinsen en prinsessen zowel materieel als intellectueel de beste omkadering kregen en hoe deze hen voorbereidde op hun latere rol. Vele van hen zouden immers het uitzicht en de identiteit van Europa mee bepalen. In welke mate beïnvloedde de historische context de samenwerkingsverbanden voor deze tentoonstelling? Welk verhaal vertellen de statige kinderportretten over de latere Habsburgse vorsten? Tot slot kom je te weten hoe genetisch onderzoek bijdraagt aan een betere kennis van de historische vorstenhuizen.


Op de talrijke portretten die van de Habsburgers zijn gemaakt, zien we één genetisch kenmerk over verschillende generaties terugkomen: een ver uitstekende onderkin, oftewel de ‘Habsburgse’ kin. Recente ontwikkelingen in de genetica maken het mogelijk om dergelijke erfelijke kenmerken van families uit het verleden te onderzoeken, vaak met opmerkelijke resultaten.

In het DNA van mens en dier bevinden zich korte fragmenten, die zich een variabel aantal keer herhalen. Het aantal herhalingen is karakteristiek voor een bepaalde persoon. Wanneer men een reeks van dergelijke DNA-fragmenten gaat onderzoeken, kan men een DNA-profiel opstellen dat uniek is voor elke persoon.

Ook het DNA van het Y-chromosoom binnen het DNA van een man bevat dergelijke fragmenten. Vermits het Y-chromosoom onveranderlijk van vader op zoon wordt overgeërfd, biedt het de mogelijkheid om een ononderbroken mannelijke lijn over verschillende generaties te reconstrueren.

Naast het kern-DNA, dat we voor 50% van vader en voor 50% van moeder erven, bevindt er zich nog een kleine hoeveelheid DNA in de mitochondriën, de energiecentrales van elke cel. Merkwaardig genoeg erven we dit mitochondriaal DNA enkel van onze moeder.

Hoewel DNA-onderzoek ontstond in een medische context, wordt het de laatste decennia ook succesvol toegepast voor het oplossen van historische vraagstukken. Denk maar aan het onderzoek naar de Romanovs, Lodewijk XVII en de vermeende resten van Margareta van Oostenrijk. Aan de hand van een reeks voorbeelden illustreert Em. Prof. Cassiman deze toepassingen van de genetica.


Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.

Praktisch

Alle lezingen zijn toegankelijk via livestream. Na aankoop van een ticket aan aangepast tarief, ontvang je op de dag van de lezing een link waarmee je de lezing kan volgen op je laptop, tablet of smartphone.
Bij een versoepeling van de veiligheidsmaatregelen kan bij sommige lezingen ook een beperkt publiek in de zaal plaatsnemen. Bekijk de meest actuele info op www.hofvanbusleyden.be/soiree-muze

Sessies

 • donderdag 10 juni 2021
  20:00 - 22:00
  Online - Bij jou thuis - Online bij jou thuis

Locatie(s)

 • Online (bij jou thuis) via Zoom/Webinar Geek
  Online Thuis Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  3 euro
 • UiTPAS met kansentarief
  0,5 euro

Begeleiding

Jean-Jacques Cassiman

Jean-Jacques Cassiman is sedert 2008 emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Na zijn studies…
Meer over Jean-Jacques Cassiman

In samenwerking met