Vloer- en wandtegels in het Mechelse

© M. Baeck

Soirée MuzE

Start do 18 november '21
20:00 - 22:00

1 sessie

Prijs

Standaardprijs: € 6
Alle tarieven

Waar Museum Hof van Busleyden
Frederik de Merodestraat 65
2800 Mechelen

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding


Soirée MuzE neemt je mee achter de coulissen van het Mechelse erfgoed. We nodigen telkens een deskundige uit die je gepassioneerd én op een toegankelijke manier vertelt over zijn of haar onderzoek. Zo maak je kennis met de vele gezichten van erfgoed en leer je meer over de petite histoire en de mijlpalen uit onze geschiedenis. Elke reeks van Soirée MuzE bundelt vier lezingen rond een centraal thema.

Van 4 november tot 16 december rolt Soirée MuzE de mouwen op voor de reeks Vakmanschap. We ontdekken hoe negentiende-eeuwse tuinbouwpioniers Mechelen en de omliggende regio in binnen- en buitenland op de kaart zetten en hoe oude graangewassen voor het brood van morgen zorgen. Ook de vaardige vingers die van oudsher fijne Mechelse kant klosten of kwalitatieve muur-en wandtegels produceerden, geven tijdens deze reeks hun geheimen prijs.


Vloer- en wandtegels in het Mechelse van de Romeinen tot Expo 58


We staan er zelden bij stil, maar vloer- en wandtegels – ondertussen een eerder alledaagse materiaal – hebben een boeiende geschiedenis achter de rug, ook in Mechelen en de brede regio. Bij opgravingen in Rijmenam kwamen fragmenten van Romeinse tegula aan het licht en de Mechelse ondergrond gaf middeleeuwse eenkleurige en laatmiddeleeuwse ingelegde loodglazuurvloertegels vrij. Van grote luxe getuigen de in 1938 in het Hof van Busleyden ontdekte tegelfragmenten van veelkleurige Spaanse cuencategels uit de 16e eeuw. Een calvariescène in tinglazuurschildering, bewaard in de Maria Magdalenakapel van het Klein Begijnhof, is dan weer een – vermoedelijk Rotterdams - topstuk uit de 18e eeuw. Maar het is vooral tegelerfgoed uit de 19e en 20e eeuw dat vandaag overvloedig aanwezig is, in interieurs zowel als in het straatbeeld van de stad en de omliggende gemeenten. Vooral in de belle-epoque- en art-nouveau-architectuur en later ook in de art-decoperiode, met een nabloei in de jaren 1950 en 1960, was het gebruik van decoratieve tegels erg in trek.

Deze lezing schetst de esthetische evolutie van de tegel in België over de eeuwen heen aan de hand van vele voorbeelden uit de regio. Ook de technische evolutie en het enorme vakmanschap van ontwerpers en uitvoerders komen volop aan bod.

Praktisch

Meer weten? Neem een kijkje via: https://www.hofvanbusleyden.be/praktisch

Sessies

 • do 18 november '21
  20:00 - 22:00
  Museum Hof van Busleyden - Dodoenszaal

Locatie(s)

 • Museum Hof van Busleyden Frederik de Merodestraat 65
  2800 Mechelen Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 6
 • UiTPAS met kansentarief
  € 1

Begeleiding

Mario Baeck

Mario Baeck is licentiaat Germaanse filologie en behaalde in 2015 een doctoraat in de…
Meer over Mario Baeck

In samenwerking met