Januari 2021 - …

Cyberbuddies Duffel

Welzijnsschakel Sprang uit Duffel klopte bij ons aan met de vraag om basiscursussen computer en internet voor haar cliënten te voorzien. We gingen rond de digitale tafel zitten en bekeken hoe we dat in coronatijden konden aanpakken. Sinds de uitbraak van het virus is mensen samenbrengen en vorming geven op de klassieke manier geen optie. Maar hoe dan wel?

Keyboard keys lot 373072

Gaandeweg ontstond een ander concept: we stomen cyberbuddies klaar! Cyber-wat? Cyberbuddies zijn vrijwilligers die kansarme personen begeleiden bij hun eerste stappen op de computer en het internet. Het pilootproject loopt over een periode van een jaar waarbij een cyberbuddy een bezoeker van Sprang 7 weken begeleidt.

Eén-op-één werken is niet alleen aangewezen in coronatijden, het geeft ook de mogelijkheid om op het ritme van de cliënt te werken. Avansa regio Mechelen zorgt via een train-the-trainer traject voor de opleiding en coaching van de cyberbuddies. De eerste ‘Train de cyberbuddy’ ging eind januari van start.

Na de training gaan de vrijwilligers als cyberbuddy aan de slag. De cliënt van Sprang krijgt die periode een cyberpakket in bruikleen:

  • een laptop met muis en een wifree-code voor draadloos internet
  • een cyberbuddy om minstens 1 keer per week samen te oefenen
  • cursusmateriaal ‘De computer bijt niet’ en ‘Starten met surfen en mailen’
Project Cyberbuddies Logo

OOK IN JOUW GEMEENTE?

Het is onze ambitie om gelijkaardige cyberbuddy-trajecten op te starten in andere gemeenten uit onze regio. Wil je meer informatie? Neem contact op met ons!

In samenwerking met