Tijdens deze studievoormiddag ontdekten deelnemers hoe de samenleving er mee voor kan zorgen dat inwoners zich beter in hun vel voelen. We presenteerden inspirerende lezingen en boeiende praktijkvoorbeelden.
Peter Aertsen, drugspreventiewerker CGG De Pont
Preventie bestaat in onze samenleving al een hele tijd in alle soorten en vormen. Maar wordt het niet stilaan tijd om ‘breder’ en ‘dieper’ te kijken? Als we dat doen komen we uit bij welzijnspromotie, of misschien beter nog: welzijnsbevordering. Peter Aertsen schetst hiervoor een kader waarbij we anders kijken naar bestaande initiatieven én nieuwe ideeën lanceren.
Lieven Annemans, gezondheidseconoom UGent
Om levenstevredenheid te bevorderen is het eerst en vooral nodig om te begrijpen wat mensen gelukkig maakt. We kunnen ongetwijfeld zelf heel wat doen om gelukkig te worden en te blijven, maar de belangrijkste vraag is hier: wat kan de maatschappij (overheden en organisaties zoals bedrijven, scholen,…) doen om het welzijn te bevorderen? Lieven Annemans geeft hierover enkele beschouwingen.
Buurtgerichte zorg kan niet zonder zorggerichte buren
In Antwerpen loopt het project ‘Zorgzame Straten’. Kenmerkend is dat in de deelnemende straten naast mantel- en vrijwilligerszorg het engagement van buren wordt ontwikkeld. Buren komen niet van buiten af; zij leven midden tussen medebewoners, in hun leefwereld.
Zorgzame straten is geen nieuwe organisatievorm of dienstverlening. Het is allereerst het ontwikkelen van een zorgzame houding: met zorgzame ogen kijken. Zo ontstaan spontane zorgzame contacten, waarbij zorg niet meer afzonderlijk, maar haast onzichtbaar geïntegreerd is in het samenleven.
Begeleiding: Koen Kuylen, Antwerpen aan ’t Woord
Booms Welkom vzw
De vluchtelingenwerking van Booms Welkom zoekt naar huizen voor vluchtelingen, maar vindt zoveel meer...
Na hun erkenning moeten vluchtelingen snel een geschikte woning vinden. Dat is erg moeilijk, maar de vluchtelingenwerking van Booms Welkom begeleidt hen met succes in de zoektocht. Ondertussen helpen we hen ook op weg rond gezinshereniging, tewerkstelling, integratie in de buurt, ... Booms Welkom is een plek met lage drempel, waar we samen met vluchtelingen en mensen uit de Rupelstreek zoeken naar structurele oplossingen. Hoe we dat aanpakken en wat er allemaal komt bij kijken, maken Kris Janssens en Boudewijn Goos (vrijwilligers) duidelijk. Enkele ex-vluchtelingen leggen uit waarom Booms Welkom voor hen geen kantoor is, maar een huis dat warmte uitstraalt.
Begeleiding: Kris Janssens en Boudewijn Goos, vrijwilligers
Iedereen Gorilla
Gewoon doen, dan denken
Wanneer was de laatste keer dat je nog eens iets zots gedaan hebt? Iets impulsiefs waarvan je wist dat het misschien niet mag, maar dacht: ‘foert ik doe het toch want het is nodig’. Dat gevoel is waar het allemaal om draait bij Iedereen Gorilla. Iedereen Gorilla strijdt voor steden op mensenmaat. Met tijdelijke acties willen lokale Gorilla’s op lange termijn de leefbaarheid, verkeersveiligheid, sociale cohesie en duurzame mobiliteit verhogen in hun straat of buurt. Bij Iedereen Gorilla vinden ze dat het hoog tijd is om de publieke ruimte weer van iedereen te maken. Hoog tijd om de handen uit de mouwen te steken, stoute schoenen aan te trekken en in gang te schieten om onze wereld weer wat mooier, gezonder en socialer te maken. Iedereen Gorilla toont hoe je dat aanpakt op een originele manier.
Begeleiding: Tiny Alaerts, Avansa Oost-Brabant en Hannelore Depypere, Mobiel 21
De levende bibliotheek
Een Levende Bibliotheek is zoals een gewone bibliotheek. Alleen ontleen je er geen boeken maar echte mensen. Mensen van vlees en bloed die op een bepaald moment in hun leven geconfronteerd werden met een vooroordeel en die ervaring graag delen. Inzicht krijgen in een ander, vergroot je begrip voor die ander en werkt verbindend. En verbinding draagt bij aan ons welzijn!
Erika van Avansa Citizenne vertelt je graag hoe de methodiek werkt en hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Daarnaast vertelt Levend Boek ‘De Ex-Alcoholist’ over zijn ervaringen met de Levende Bib en is er ruimte voor vragen.
Begeleiding: Erika Rau, Avansa Citizenne