Januari 2021 - december 2021

Digitale verhalen over kracht en kwetsbaarheid

Het is voor kwetsbare mensen niet altijd vanzelfsprekend om zich te uiten of om hun stem te laten horen. Armoedevereniging De Schakel uit Puurs-Sint-Amands moedigt haar bezoekers aan om hun verhaal naar buiten te brengen. Sinds september zijn 10 deelnemers aan de slag met artistieke, digitale verhalen over hun kracht en kwetsbaarheid. Themawerker Chris geeft tekst en uitleg.

Deschakelpuurs 3 van 64 websize
© Hans Op de Beeck

"Tijdens onze gesprekken met mensen in armoede ervaren we vaak hoe kwetsbaar deze mensen zijn. Tegelijk verbazen ze ons telkens met de kracht en inventiviteit waarmee ze hun problemen blijven aanpakken. Net daarom is het voor ons belangrijk om aan de buitenwereld een signaal te geven: mensen in armoede zijn meer dan slachtoffer of schuldige.

Vorige projecten leerden ons al dat verhalen vertellen een goede manier is om een stem te geven aan mensen die minder gehoord worden. Tegelijk wilden we deelnemers van het project aan de slag laten gaan met laptops en computerprogramma’s. Ook dat laatste is helaas voor veel bezoekers nog geen vanzelfsprekende vaardigheid.

We klopten bij Avansa aan voor ondersteuning en advies. De educatieve medewerkers brachten ons in contact met Pier De Kock. We vroegen hem om het project in goede banen te leiden en om de verhalen samen met de deelnemers een ‘artistieke touch’ te geven. Avansa zorgde ook voor laptops die de deelnemers tijdens het traject kunnen gebruiken.

Mensen in armoede zijn meer dan slachtoffer of schuldige
Chris Van de Vreken, Themawerker De Schakel

Op 12 maart 2020 kwam de groep een eerste keer samen met Pier. Iedereen had zin om erin te vliegen en toen … gooide het coronavirus roet in het eten. Gelukkig konden we in september het project veilig heropstarten in Cultuurcentrum Binder. In het najaar van 2020 kwamen de 10 deelnemers er wekelijks samen om hun verhalen te delen en artistiek vorm te geven.

Waar en wanneer we zullen landen? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Ook de coronamaatregelen zullen meebepalen hoe en waar we het resultaat kunnen tonen. Maar dat we de verhalen zichtbaar zullen maken, dat staat als een paal boven water. Wat we nu al gelezen, gehoord en gezien hebben is veelbelovend. Wordt dus zeker vervolgd!"

Deschakelpuurs 13 van 64 websize

BENIEUWD NAAR MEER?

In onze gloednieuwe lentebrochure kan je meer lezen over dit project en de ervaringen van de deelnemers en begeleiders. Ontving je voorheen onze lentebrochure nog niet? Contacteer ons en je ontvangt midden maart een exemplaar in jouw bus!

In samenwerking met