Januari 2021 - december 2025

De wondere wereld van verhalen en podcasts

Avansa en verhalen vertellen gaan hand in hand. Verhalen van mensen lopen als een rode draad door onze projecten. Mensen laten schitteren in hun eigen verhaal is een krachtige manier om mensen samen te brengen, om te zorgen voor ontmoeting en verbinding. Maar vooral: begrip voor elkaar.

Nick fewings e Jdb A8g6zl Q unsplash
© Nick Fewings via Unsplash

We lieten de afgelopen jaren verschillende stemmen aan het woord: moeders en dochters uit Willebroek vertelden over hun band, een oudere generatie Heistenaars bracht verhalen over het dorpsleven in hun jonge jaren en nieuwe Belgen deelden hun migratieverhaal.

Sinds het project in Heist zetten we in op het registreren en delen van verhalen via podcasts. Podcasts zijn audio-uitzendingen die je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Het gaat niet om live-uitzendingen dus je kan ze beluisteren waar en wanneer je wil. Dat kan via de website waar de podcast wordt aangeboden, maar ook via een app zoals Spotify op je smartphone of tablet.

Verhalen over de nacht

Ook het jaarthema van Erfgoeddag nodigde uit om verhalen te vertellen. ‘De Nacht’ inspireerde de leerlingen van NT2 (Nederlands voor Anderstaligen) om hun verhalen over de nacht te delen. Via een workshop storytelling van Evita Nossent kregen de leerlingen een antwoord op de vraag “Hoe vertel ik een boeiend verhaal?” Op hun eigen manier delen deze nieuwe Mechelaars hun verhalen over de nacht in een unieke podcast. Van een romantische avond aan het strand tot een spannende nachtshift op spoed. De nacht is tenslotte voor iedereen anders...

Download de verhalen hier. Beluister ze tijdens één van je volgende wandelingen of wanneer je een rustgevend badje neemt. Veel luisterplezier!

Matt botsford OK Lq Gs CT8qs unsplash

DOE JE MEE?

Een podcast is leuk om naar te luisteren maar je kan er zelf ook één maken. Wij zijn op zoek naar partners om nog meer mooie verhalen vast te leggen en met de wereld te delen. Heeft jouw organisatie een mooi verhaal om te verspreiden? Laat het ons weten. We bekijken graag hoe we hier samen mee aan de slag kunnen.