Het Salon

© Joost Joossen

Een nieuwsgierige blik op de culturele actualiteit

Start vr 18 oktober '24
10:00 - 12:00

3 sessies

Prijs

Standaardprijs: € 24
Alle tarieven

Waar Kunstencentrum 't Kranske
Dorp 112
2820 Bonheiden

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In het Salon werp je je nieuwsgierige blik op de culturele actualiteit. Elke bijeenkomst diept een deskundige spreker samen met de groep een thema uit. Tentoonstellingen, concerten, theater, literatuur, ... Het komt allemaal aan bod. Aandachtiger kijken, intensiever luisteren en dus beter genieten. Een aanrader voor iedere cultuurliefhebber!

 • 18/10 Geert Sels - Kunst voor Das Reich

Kunst en politiek lijken tegengestelde grootheden. Toch raakten ze doorheen de geschiedenis al 'ns nauw verweven met elkaar. Denk aan de gigantische kunstdrainage tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanuit de bezette gebieden versleepten de nazi's kunst naar Duitsland om een ambitieuze collectie op te zetten voor Das Reich. Ook vanuit België vertrokken belangrijke schilderijen. Meer zelfs: ons land bekleedde tijdens de oorlog een unieke positie. Tal van belangrijke schilderijen waar we vandaag bewonderend naar kijken, hebben een donkere historiek.

Standaard-journalist Geert Sels onderzoekt in zijn boek Kunst voor Das Reich hoe deze kunsttrafieken konden plaatsvinden. Zijn alle kunstwerken vandaag terug en waarom vragen we ze terug? Geert Sels vertelt het relaas van zijn onderzoek. Wat kan het belang of de inzet zijn van kunst in een politieke context? Je ontdekt het aan de hand van dit treffend voorbeeld uit onze recente geschiedenis.

 • 22/11 Geertje Cools- Jean Renoir (film)

Cineast Jean Renoir is een echte verhalenverteller, net zoals zijn vader, kunstschilder Pierre-Auguste Renoir. De films van Jean Renoir bieden een blik op Frankrijk in de 20ste eeuw en representeren filmhistorische revoluties van de stille film tot de doorbraak van films in kleur in de jaren 1950. Geertje Cools, museumgids en filmhistorica, dompelt je onder in het rijke en diverse oeuvre van deze invloedrijke Franse filmregisseur.

 • 13/12 Anne Van de Voorde - Zwarte vrouwelijke kunstenaars in Kunsthal Mechelen

Op 1 november 2023 werd Kunsthal Mechelen onder de doopvont gehouden, een werking rond hedendaagse kunsten van de stad Mechelen. Met dit gastvrij kunstenhuis willen we ruimte bieden aan vele stemmen en gezichten; jong en ervaren, lokaal en internationaal, meer of minder professioneel. Met wisselende constellaties van curatoren, collectieven, denkers en kunstenaars brengen we het huis tot leven. Het programma is gelaagd en doorbreekt verwachtingspatronen, het is polyamoureus en eigenzinnig, het beweegt en transformeert mee op de cadans van een veranderende maatschappij en kunstenveld. In december 2024 brengen we een tentoonstelling samengesteld door curator Sorana Munsya. Dit project brengt het werk van verschillende zwarte vrouwelijke kunstenaars samen. De kunstenaars nodigen ons uit om het landschap en onze omgeving te ervaren op een spirituele manier. Anne Van de Voorde vertelt je graag meer over de werking van Kunsthal Mechelen en het project van Sorana Munsya.

Praktisch

Je schrijft via GC 't Blikveld in voor de hele reeks.

Sessies

 • vr 18 oktober '24
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte
 • vr 22 november '24
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte
 • vr 13 december '24
  10:00 - 12:00
  Kunstencentrum 't Kranske - Cursusruimte

Locatie(s)

 • Kunstencentrum 't Kranske Dorp 112
  2820 Bonheiden Toon op kaart

Prijs

 • Standaardprijs
  € 24

Begeleiding

Geert Sels

Geert Sels (1965) is germanist en theaterwetenschapper (KU Leuven). Hij werkte als journalist voor…
Meer over Geert Sels

Anne Van De Voorde

Meer over Anne Van De Voorde

Geertje Cools

Geertje Cools is filmhistorica en freelance tentoonstellingsgids.
Meer over Geertje Cools

In samenwerking met