Het cliché voorbij in de Levende Bib

Ook deze lente kan je in de Levende Bibliotheken terecht voor boeiende, persoonlijke gesprekken. Maar, hoe verloopt zo’n gesprek precies? Misschien twijfel je wel of meedoen iets voor jou is? Deelnemer Leo Van Kerckhoven blikt met ons enthousiast terug op zijn deelname in Het Predikheren. Voor hem was het een leerrijke en ontroerende ervaring.

DSC04494

Waarom heb je deelgenomen aan de Levende Bib?

Verhalen en boeken hebben me altijd aangesproken. Toen ik hoorde over de Levende Bibliotheek werd mijn nieuwsgierigheid meteen geprikkeld. Het idee dat mensen hun verhaal brachten en zich daarbij zouden presenteren als een ‘open boek’ vond ik mooi en moedig.

Voor welk boek heb je gekozen?

Ik heb kennis gemaakt met twee Levende Boeken: 'Mijn zoektocht in het onderwijs' en 'Tussen twee werelden'.

Het eerste verhaal gaat over Jolien. Zij wou kleuterleidster worden maar omdat ze laaggeschoold is krijgt ze slechts met veel moeite toegang tot het hoger onderwijs. Het werd een gevoelig en boeiend relaas van iemand die haar weg zoekt in het leven. Pesterijen, vooroordelen en hoge drempels houden haar hierbij niet tegen. In haar verhaal kan zij de cirkel rond maken. Zij helpt nu kinderen en mensen die met dezelfde hinderissen te maken krijgen zoals zij destijds.

Het tweede verhaal kwam van Saïda, een vrouw met migratieachtergrond die door omstandigheden haar schoolloopbaan niet kon afmaken. Op jonge leeftijd moet zij als oudste kind van het gezin thuisblijven om haar moeder te helpen in het huishouden en met de opvoeding van haar jongere zussen en broers. Haar honger naar kennis is echter zo groot dat zij er toch nog in slaagt om naar de Sociale School te gaan en er met succes af te studeren. Dit is het verhaal van een moedig, sterke en intelligente vrouw die ondanks alle hinderissen haar eigen weg maakt in het leven.

Het is magisch dat er op zo een korte tijd een connectie kan ontstaan tussen twee mensen.
Leo, Deelnemer

Liep de sessie zoals je verwacht had?

Ik had geen verwachtingen en wou het moment gewoon beleven. Me laten drijven en kijken waar we samen zouden uitkomen. Het werden twee intieme gesprekken. Naarmate het verhaal vordert hoor je wat vooroordelen en typecasting veroorzaken en hoe kwetsend dat kan zijn. Maar de weerbaarheid en de veerkracht van deze vrouwen is inspirerend.

Was er voldoende ruimte om vragen te stellen?

Je luistert uiteraard aandachtig maar toch ontstaat er al snel een dialoog. Je gaat vragen stellen. Soms voel je hierbij wel enige schroom omdat ze een erg persoonlijk verhaal vertellen. Het is magisch dat er op zo een korte tijd een connectie kan ontstaan tussen twee mensen.

Hoe kijk je achteraf terug op je deelname?

Het idee in zijn eenvoud is briljant, eigenlijk zo oud als de mensheid zelf. Iemand vertelt het verhaal van zijn/haar leven. Hoe meer pagina’s je omslaat in het boek en naarmate je de mens leert kennen, ga je ook voorbij vooroordelen en stereotypen kijken. Het was een leerrijke en ontroerende ervaring. Mijn conclusie is: Wees voorzichtig met vooroordelen!

DSC04509

GA JE MEE IN GESPREK?

Doet de getuigenis van Leo het bij jou kriebelen om ook deel te nemen? We heten je van harte welkom in één van de bibliotheken in onze regio. Ontdek alle praktische info op onze website!

Datum bericht wo 5 april '23