Diversiteit

Iftar tegen kanker

Op dinsdagochtend 13 april begon dit jaar de Ramadan. Dagen van vasten, bezinning en uiteraard de Iftar, de maaltijd na zonsondergang die het vasten verbreekt. Het hoeft geen betoog dat deze maaltijd voor veel moslims een hoogtepunt is na een dag honger lijden.

Iftar5

Taboe

Tijdens de Ramadan staan ontmoeting en solidariteit met de meest kwetsbaren in onze samenleving centraal. Daarom willen Kom op tegen Kanker, Avansa en tal van andere organisaties tijdens deze periode kanker meer bespreekbaar maken. Want kanker is in sommige moslimmiddens nog steeds een taboe.

Tafelen

Kom op tegen Kanker daagt steden en gemeenten uit om lange Iftar-tafels te vormen. Ook de Grote Markt van Mechelen is al enkele jaren het decor voor de langste Iftar-tafel van Mechelen. Iedereen is dan welkom om deel te nemen aan het islamitisch gebruik, dat gecombineerd wordt met muziekoptredens. Lekker eten met een exotisch muzikale achtergrond, wat wil je nog meer...

Maar het zal ondertussen al niet meer als een verrassing klinken, ook hier strooide corona flink roet in het eten. Het concept van de langste Iftar-tafel is dit jaar fysiek niet mogelijk.

Waardig alternatief

Bij de pakken blijven zitten is niets voor ons, dus werden er enkele waardige alternatieven uitgewerkt. In de week van 19 april tot en met 24 april volgen er een aantal online initiatieven en activiteiten over kanker en vasten. We lijsten ze hier even op:

  • 22/4: webinar over de ramadan en kanker met dokter Mouloud Kalaai. Een initiatief van Avansa Limburg.
  • 24/4: Life Iftar /online talkshow met moderator Erhan Demirci. Een openhartig gesprek over de nacht, de duisternis maar ook de lichtpuntjes. Hier vind je alvast een voorsmaakje. Dit initiatief is een samenwerking tussen Kom op Tegen Kanker, Erfgoed Brussel, GC De Kriekelaar, Hospitality Brussels en Avansa Citizenne.
  • Gemeenschapscentrum De Kriekelaar in Schaarbeek maakt take-away-iftarmaaltijden die je kan wegschenken aan daklozen of voor jezelf bestellen. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

Als kers op de taart maakte Avansa Limburg enkele spraakmakende interviews met verschillende mensen over kanker en vasten. Benieuwd naar deze verhalen? Je vindt de interviews en veel meer over de Ramadan op deze pagina van Avansa Limburg.

Recept

Tot slot willen we zelf ook iets meegeven. Wil je eens een typische Iftar-maaltijd bereiden? Dan vind je hier de inspiratie voor enkele heerlijke en plantaardige gerechten.

Smakelijk!

Datum bericht vr 16 april '21