Op dinsdagochtend 13 april begon dit jaar de Ramadan. Dagen van vasten, bezinning en uiteraard de Iftar, de maaltijd na zonsondergang die het vasten verbreekt. Het hoeft geen betoog dat deze maaltijd voor veel moslims een hoogtepunt is na een dag honger lijden.
Taboe
Tijdens de Ramadan staan ontmoeting en solidariteit met de meest kwetsbaren in onze samenleving centraal. Daarom willen Kom op tegen Kanker, Avansa en tal van andere organisaties tijdens deze periode kanker meer bespreekbaar maken. Want kanker is in sommige moslimmiddens nog steeds een taboe.
Tafelen
Kom op tegen Kanker daagt steden en gemeenten uit om lange Iftar-tafels te vormen. Ook de Grote Markt van Mechelen is al enkele jaren het decor voor de langste Iftar-tafel van Mechelen. Iedereen is dan welkom om deel te nemen aan het islamitisch gebruik, dat gecombineerd wordt met muziekoptredens. Lekker eten met een exotisch muzikale achtergrond, wat wil je nog meer...
Maar het zal ondertussen al niet meer als een verrassing klinken, ook hier strooide corona flink roet in het eten. Het concept van de langste Iftar-tafel is dit jaar fysiek niet mogelijk.
Waardig alternatief
Bij de pakken blijven zitten is niets voor ons, dus werden er enkele waardige alternatieven uitgewerkt. In de week van 19 april tot en met 24 april volgen er een aantal online initiatieven en activiteiten over kanker en vasten. We lijsten ze hier even op:
Als kers op de taart maakte Avansa Limburg enkele spraakmakende interviews met verschillende mensen over kanker en vasten. Benieuwd naar deze verhalen? Je vindt de interviews en veel meer over de Ramadan op deze pagina van Avansa Limburg.
Recept
Tot slot willen we zelf ook iets meegeven. Wil je eens een typische Iftar-maaltijd bereiden? Dan vind je hier de inspiratie voor enkele heerlijke en plantaardige gerechten.
Smakelijk!