Luister mee

Podcasttips van onze collega's

Verhalen van mensen lopen als een rode draad door onze projecten. In ons magazine delen we daarom podcasttips die aansluiten bij onze thema's en artikels. We bundelen de tips uit ons herfstmagazine in een handig overzicht, inclusief de luisterlinks.

Ontwerp zonder titel 16

Podcasts zijn audio-uitzendingen die je kan beluisteren via je smartphone, tablet of computer. Het gaat niet om live-uitzendingen dus je kan ze beluisteren waar en wanneer je wil. Dat kan via de website waar de podcast wordt aangeboden, maar ook via een app zoals Spotify op je smartphone of tablet. Weet je niet goed waar en hoe te beginnen? Lees meer via het artikel Podcasts beluisteren voor dummies op de website van de VRT.

Podcasttips

  • Onbespreekbaar

Jef Willem staat bij velen bekend als DJ Eagl. Tijdens de coronacrisis kon hij zijn passie niet meer uitoefenen. Hij zag tegelijkertijd veel lotgenoten worstelen met hun mentale gezondheid. Hij werkte daarom met compagnon Nicolas Overmeire de podcast 'Onbespreekbaar' uit. In deze podcast praat hij over zijn eigen mentale gezondheid en probeert hij taboes rond kwetsbaarheid en mentaal welzijn te doorbreken. Ondanks de kritiek dat een podcast uiteraard geen individueel advies mag of kan vervangen, blijft het opzet heel waardevol. Laat ons met z'n allen onze kwetsbaarheid iets meer tonen!

Luister via Spotify of kijk via Youtube.

  • Het Groene Hart

Emy Demkes is journalist en schrijft over kleding voor De Correspondent. Weet jij door wie jouw kleding wordt gemaakt en onder welke omstandigheden? Emy zoekt het uit!

Luister via Apple Podcasts

  • Corona één jaar later

Wat is de impact van corona op mensen in armoede? Netwerk tegen Armoede verzamelde enkele beklijvende getuigenissen.

Beluister de getuigenissen via de website van Netwerk tegen armoede.

  • Bob (Audiocollectief Schik)

Elisa is vierentachtig jaar en verliefd… op Bob. Een mysterieuze man waar ze anderhalf jaar geleden plots over begon te praten. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Luister via de website van Audiocollectief Schik of Spotify.

  • Heist van Toen

Zes studenten Journalistiek van de Thomas More hogeschool in Mechelen spraken met enkele bewoners uit het woon- en zorgcentrum Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg. Vier studenten vertaalden deze gesprekken naar audio-fragmenten die je kan beluisteren.

Beluister de gesprekken via de website Heist Van Toen.

  • Bende van het boek

Boekenliefhebbers Sara en Trees delen hun liefde voor lezen op de gezelligste manier die er is: met taart en thee. Elke aflevering bespreken ze één, twee of een hele verzameling boeken.

Luister via Soundcloud.

  • Universiteit van Vlaanderen

Inspirerende sprekers laten je op een toegankelijke manier kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. Je kan de colleges online bekijken. Beluister je de wetenschappers liever vanuit je bad of tijdens een wandeling? Dat kan ook! Kies in het websitemenu voor 'podcast' en kom al luisterend tot nieuwe, heldere inzichten.

Luister via de website Universiteit van Vlaanderen.

Datum bericht wo 1 september '21