Wetenschap

Nacht van de verwondering

Caroline Pauwels leerde ons met haar boek 'Ode aan de verwondering' dat we onze kinderlijke verwondering niet mogen kwijtraken. En als we ze kwijt zijn, dan is het hoog tijd om die draad weer op te pikken. Op vrijdag 17 juni doen we dat samen tijdens de Nacht van de Verwondering. We reizen van knal tot morgen met tal van boeiende sprekers en muzikanten.

Nachtverwondering
  • Het begon met een knal

Katrien Kolenberg

De oerknal … De ultieme verantwoordelijke voor alles wat bestaat: onvoorstelbaar grote dingen, onbegrijpelijk kleine dingen en alles wat daartussen ligt. En hoeveel geluk hebben wij, dat wij die dingen mogen bestuderen?

Een verwonderlijk inzicht, met in het midden nog altijd de vraag: “Waarom, verdomme, is er een wereld?“

  • En veel later kwam de mens

Damya Laoui

Van één cel tot een kluwen van miljarden op elkaar afgestemde cellen. Van jachtprimaat tot wereldheerser op alle continenten. Millennia aan evolutie en geschiedenis brachten ons tot op dit punt. Het punt waarbij we allen deze woorden aan het lezen zijn.

Een verwonderlijk inzicht, met in het midden nog altijd de vraag: “Hoe is dat ooit zover kunnen komen?”

  • De verbazingwekkende denker

Gustaaf Cornelis

Wat is het wezen van tijd en ruimte? Deze vragen werden aangestuurd door de dans van de dwaalsterren. Verdienstelijke pogingen intussen, met een bijzondere plek voor Newton. Maar Einstein gaf daaraan de doodsteek. Intussen blijven we gefascineerd door die dwaalsterren. De mens vindt deelantwoorden, terwijl de hoofdvragen blijven.

Een verwonderlijk inzicht, met in het midden nog altijd de vraag: “Wat wil ik weten, en hoe kom ik het te weten?”

  • Hij gaat zijn onzekere toekomst tegemoet

Nic Balthazar

Doemdenkers bestaan al sinds de eerste mens een bliksemschicht zag. Maar het is nog niet zo lang geleden dat wetenschappers, na lang en vermoeiend onderzoek, begonnen zijn met doemdenken. De planeet schreeuwt om hulp en wij moeten helpen. We kunnen dat niet alleen, dus we moeten samenwerken.

Een verwonderlijk inzicht, met in het midden nog altijd de vraag: “En nu?“

Met muzikale begeleiding van Laurie Janssens (sopraan), Michaël Mannes (Piano), Rik Ghesquière (Flugelhorn) en Nicolas Mortelmans (Sitar).

De Nacht van de verwondering gaat door op 17 juni 2022 om 20u. in de Stadsschouwburg Mechelen, Keizerstraat 3. Boek je tickets via nachtvandeverwondering.be/tickets.

De Nacht van de Verwondering is een organisatie van deMens.nu, het Humanistisch Verbond en Avansa regio Mechelen.

Person sky silhouette night 32237

WIN HET BOEK VAN CAROLINE PAUWELS

"Verwondering geeft het leven kleur, helpt om onze grenzen te verleggen en spoort ons aan om valse zekerheden in vraag te stellen. In Ode aan de verwondering houdt Caroline Pauwels een bezield pleidooi om opnieuw met die kinderlijke blik naar de wereld te kijken."

Maak je graag kans op dit boek? Bezorg ons voor 31 mei de naam van de laatste activiteit die Avansa dit seizoen organiseert. Tip: je vindt het antwoord op deze website!

Datum bericht di 17 mei '22