Nieuwe inzichten op één uur tijd

Tijdens de sessies van 'Op één uur wijzer' maak je op een toegankelijke manier kennis met de wetenschap achter boeiende vragen. Jean-Pierre Degreve (VUB) is bedenker van dit concept en vertelt waarom deelnemen de moeite waard is.

Opeenuurwijzer Borstkanker Lier 12

Wat maakt dit concept zo speciaal?

"Een mix van elementen. Eén daarvan is de duurtijd van onze bijeenkomsten. Deelnemers weten precies wanneer we afronden. Doordat de sessies telkens maar een uurtje duren, neemt het geen grote hap uit je dagplanning. Daarnaast is vooral het publiek aan zet: we maken ruim de tijd voor alles wat deelnemers willen weten van de expert.

Dit format biedt ook een toegankelijk platform aan jonge wetenschappers in de rol van expert. Zij moeten geen uitgebreide voordracht voorbereiden, maar enkel hun kennis van het onderwerp meebrengen.

Tot slot speelt ook onze keuze voor de bibliotheken als locatie mee. Vooraf inschrijven is niet verplicht. Daardoor kunnen we ook mensen aanspreken die tijdens hun bibliotheekbezoek zin hebben om aan te sluiten. Zo was er in Mechelen een dame die haar twee kinderen naar de jongerenafdeling bracht, naar ‘Op één uur wijzer’ kwam én een uur later haar kinderen weer ging ophalen."

Vragen zijn altijd belangrijk en verdienen ook een antwoord.
Jean-Pierre Degreve

De wetenschappelijke lading van deze activiteiten schrikt potentiële deelnemers misschien af. Is dat terecht?

"Zeker niet! Alle vragen die we behandelen raken aan ons bestaan als mens of aan de maatschappij. We kiezen telkens voor een brede waaier aan onderwerpen. Van gamen en taal tot economie en discriminatie, … Voor ieder wat wils dus!

De korte filmpjes van Universiteit Vlaanderen geven op een heel heldere en toegankelijke manier duiding bij het onderwerp. Daarna is er ruim de tijd om aan de aanwezige expert verduidelijking te vragen. Wist je trouwens dat er geen domme vragen bestaan? Vragen zijn altijd belangrijk en verdienen ook altijd een antwoord."

Mogen we vragen of het elke keer lukt om na exact één uur af te ronden?

"Het moet, omdat dat het concept is. En dat is net wat de deelnemers zo appreciëren; sessies die kort en krachtig zijn. Ik kan wel vertellen dat we niemand tegenhouden om na het afsluiten met de expert in gesprek te gaan. Zij gaan met plezier in op de laatste vragen."

Campagnebeeld Opeenuurwijzer

Wil jij ook je blik verruimen?

Ook dit najaar buigen we ons samen over uiteenlopende vraagstukken. Ga mee in gesprek en verruim je blik op een uurtje tijd!

Datum bericht vr 18 augustus '23