Duurzaamheid

Veerkrachtige voedselsystemen

Voedsel verbindt ons met elkaar en met de wereld. Maar het huidige productie- en consumptiepatroon weegt zwaar op onze leefomgeving. Het leidt tot honger, klimaatopwarming, verarming van de grond en verlies van biodiversiteit. Een transformatie naar agro-ecologische voedselsystemen en sterke lokale markten kan hierop een antwoord bieden.

51083407212 ec17b63d06 c

Agro-ecologie betekent dat we voedsel produceren, verwerken en consumeren op een manier die echt duurzaam is. Lokaal, met de natuur en de kringloop mee. Agro-ecologie respecteert de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het voedsel produceren en consumeren.

Wil je je blik verruimen en samen met ons meer te weten komen over alternatieve voedselsystemen?

Avansa stelt 3 boeiende activiteiten voor:

 • Op 17 mei kan je online aansluiten bij een uitgebreid interview met de Britse auteur Carolyn Steel over haar boek 'Sitopia. Wat gaan we eten.’

  De Britse architecte Carolyn Steel houdt zich vooral bezig met de relatie tussen voedsel, de stad en de ontwikkeling van steden. Voor haar is voedsel geen voorwaarde om te leven. Het is de essentie van het leven zelf, de bril waardoor we naar de maatschappij kijken.

  Meer info vind je hier
 • Op 31 mei brengt Suzy Serneels van Broederlijk Delen het boeiende verhaal ‘naar een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem’.

  De coronacrisis legde de kwetsbaarheden van onze geglobaliseerde voedselsystemen bloot. Er is dringend nood aan verandering, en we hebben nu een kans om meer veerkrachtige, duurzame en rechtvaardige voedselsystemen op te bouwen. De spreker laat zeker ruimte voor vragen tijdens deze online sessie. Een voorsmaakje krijg je al in Suzy’s artikel in Knack.

  Meer info vind je hier
 • Op 3 juni verlaten we ons kot en zijn we, uiteraard corona-proof, te gast bij Ann De Belder in Keerbergen. Ze bouwt er stap voor stap aan haar voedselbos: het WIJ-land.

  Voedselbossen zijn aan een opmars bezig in Vlaanderen. Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met het doel voedsel te produceren. Zo'n bos herbergt een rijk geschakeerde, snel toenemende biodiversiteit. Kom je graag al wat meer te weten over voedselbossen en Tiny Food Forests, surf dan zeker eens naar de website van bARK.today.

  Meer info vind je hier
Wij land 2
Datum bericht do 13 mei '21