Diversiteit

Wat is de impact van ons koloniaal verleden?

Duizenden personen roepen 'Black Lives Matter'. Standbeelden worden aangevallen. Het parlement start een Congocommissie. Koning Filip betuigt zijn spijt. ​Wat is er aan de hand? Stad Mechelen, Het Hannah Arendt Instituut en Avansa organiseren een lezingenreeks over ons koloniaal verleden. De impact ervan op cultuur en de publieke ruimte vandaag staat daarbij centraal. De lezingen kaderen in een traject rond de dekolonisering van de Mechelse publieke ruimte.

Monument
© Gil Plaquet

Mechelen dekoloniseert haar publieke ruimte

Mechelen zet samenleven in diversiteit hoog op de agenda en streeft ernaar een inclusieve stad te zijn waar elke Mechelaar zich kan thuis voelen. “We werken niet alleen aan de positieve houding van de Mechelaar ten aanzien van diversiteit, maar moeten ook stilstaan bij conflicterende en polariserende verwijzingen uit het verleden van onze stad”.

Om deze complexe problematiek doordacht aan te pakken, wordt er in regie van de stad een debat op gang gebracht, vertrekkende van twee gekende omstreden verwijzingen in de openbare ruimte. De eerste is het koloniaal monument van Lode Eyckermans op de Schuttersvest, genaamd ‘Pioniers van de beschaving’. De tweede verwijzing is de straatnaam die genoemd is naar de van oorsprong Mechelse koloniaal Willem Frans Van Kerckhoven.

Online Lezingenreeks

Willen we met elkaar hierover in dialoog gaan, dan is het belangrijk om kennis te hebben over dit koloniaal verleden om de impact van dit verleden op cultuur (kunst, literatuur) en de publieke ruimte te begrijpen.

Daarom organiseren we samen met Stad Mechelen en het Hannah Arendt Instituut een lezingenreeks. Klik op de titel van het webinar om door te gaan naar de inschrijvingspagina. Ervaar je problemen bij online inschrijven en betalen? Aarzel niet om ons te contacteren.

Datum bericht vr 21 mei '21