Babbelen over boeken. Dat is wat anderstaligen om de twee weken doen tijdens de bijeenkomsten van De Leeswereld in de bibliotheek van Lier en Heist-op-den-Berg.
Deelnemers kunnen kennis van de taal versterken, en tegelijkertijd kennis maken met Nederlandstalige literatuur in de bibliotheek. Naast de taalkennis en het ontdekken van het plezier van het lezen, willen we anderstaligen ook de kans geven zich te ontplooien op sociaal en emotioneel vlak door uitwisseling en gesprekken in groep onder professionele begeleiding.
Avansa ondersteunt de werking van De Leeswereld in Heist-op-den-Berg en Lier. Het project in Lier is een initiatief van Avansa regio Mechelen in samenwerking van Bibliotheek de Fé, Stad Lier en CVO Crescendo. In Heist-op-den-Berg werken volgende partners samen: Bibliotheek en Gemeente Heist-op-den-Berg, CVO Crescendo en Avansa.
Anna Van Ginderen zorgt voor de deskundige begeleiding van de deelnemers. Zij getuigt. "We komen tweewekelijks samen in de bib van Lier en Heist-op-den-Berg. Daar lezen we samen een fragment van een tekst en/of een gedicht dat ik vooraf selecteerde. De deelnemers zijn mannen en vrouwen van verschillende leeftijden en nationaliteiten, ik begeleid hen bij het lezen en begrijpen van de teksten of gedichten. We lezen hardop, letten op de correcte uitspraak en verklaren moeilijke woorden of constructies. Iedereen leest een fragment hardop, wederzijds respect staat centraal.
Via de deelnemers doe ik ontdekkingen over mijn eigen taal.
De deelnemers willen vaak weten of ze bepaalde woorden ook in een andere context kunnen gebruiken, we bekijken dat samen met concrete voorbeelden. We associëren en springen vaak van de ene betekenis naar de andere om duidelijk te maken welke betekenissen een woord of een uitdrukking kan hebben. Vaak schrijf ik tijdens de Leeswereld kernwoorden en betekenissen op een bord; we staan dan versteld van de bochten die we soms maken.
Ik kan erg genieten van de ontdekkingen die ik via de deelnemers doe over mijn eigen taal en hoe lastig het soms voor hen kan zijn om de nuances te ontdekken. Soms gaat het ook over streektaal of dialecten en hoe uitdagend dat kan zijn. Maar de gekozen tekst vormt steeds de leidraad van de sessie. De mensen van de Leeswereld zijn erg gemotiveerd, ze willen onze taal beter beheersen, dat helpt hen bij hun zoektocht naar opleidingen, werk of in hun dagelijkse leven."
Ontdek onderaan deze pagina blogposts of activiteiten gelinkt aan dit project.
Ook aan de Conversatietafels in onze regio wordt duchtig Nederlands geoefend. Klik door en ontdek meer over deze gespreksavonden.
Bibliotheken en gemeenten die eraan denken om ook met een Leeswereld te starten, kunnen rekenen op een intensieve begeleiding vanuit Avansa. Voor meer informatie kan je terecht bij Educatief Medewerker Kathleen Clerbout.