In de Levende Bibliotheek vind je geen papieren boeken. In plaats van te lezen, neem je plaats en luister je naar het verhaal van degene die tegenover jou zit. Je ontmoet er mensen van vlees en bloed. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Door hun verhaal te brengen, helpen ze stereotypen te doorbreken en meer begrip en verdraagzaamheid in de samenleving te brengen.
Avansa experimenteert in het voorjaar van 2022 met de methodiek van de levende bibliotheek in het kader van een project rond uitsluiting in het onderwijs. Gesprekken met kwetsbare personen over dit onderwerp blijken een goede methodiek om armoedesensitiviteit aan te wakkeren bij Mechelse leerkrachten. Door de positieve ervaring met deze methodiek, kiest Avansa ervoor om een regionale levende bib op te starten rond maatschappelijke kwetsbaarheid. We kiezen voor het gesprek als middel om elkaar beter te leren kennen en inwoners van onze regio voorbij vooroordelen en stereotypen te laten kijken.
Voor de zoektocht naar mensen die als levend boek willen deel uitmaken van dit project, contacteren we partnerorganisaties uit ons netwerk. We vragen hen om mee hun schouders te zetten onder dit project door mensen uit hun werkveld te laten deelnemen als levend boek. Mensen met een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis. Hun verhalen gaan over leven in armoede, psychische kwetsbaarheid, migratie, chronisch ziek zijn,… . We geven partnerorganisaties op die manier de kans om mensen uit hun werkveld een stem te geven en zo samen taboes rond maatschappelijke kwetsbaarheid te doorbreken. We zorgen vanuit Avansa voor een intense begeleiding van de boeken en een veilige sfeer om hun verhaal te kunnen brengen.
Verschillende bibliotheken uit onze werkingsregio stellen hun deuren open voor deze waardevolle ontmoetingsmomenten. Bij het begin van elke Levende Bibliotheek krijgen deelnemers een catalogus met een overzicht van de aanwezige Levende Boeken. Je kiest het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maakt kennis met de persoon achter het verhaal. Elk gesprek duurt 30 tot 40 minuten. In die tijd krijg je de gelegenheid om het levend boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens.
Ontdek hieronder activiteiten en blogposts die gelinkt zijn aan dit project.