Januari 2021 - december 2023

Dialoog

'Eigen schuld, dikke bult'. 'Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten'. Onze taal staat bol van dit gedachtegoed. Maar of en hoe de bult en blaren behandeld kunnen worden, daar praten we te weinig over. Misschien moeten we het eens over herstel hebben? Het Vlaams project Dialoog gaat drie jaar lang op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we kunnen omgaan met conflict en herstel.

O Dancer down

Waar gaan we voor?

Met Dialoog willen we burgers uitdagen om na te denken over hoe de samenleving kan omgaan met betekenisvolle gerechtigheid. We werken aan een samenleving waarbij zowel aandacht is voor dader, slachtoffer als de samenleving zelf. Op de agenda over heel Vlaanderen staan lezingen, debatten, films, creatieve trajecten over de muren heen van gesloten werelden, burgerpanels en een heuse Herstelconferentie.

Onderstaande campagnefilm vat de doelstellingen van Dialoog helder samen. Lees meer over de overkoepelende aanpak en methodieken via de projectwebsite.

Dialoog in de Mechelse regio

Ook in de Mechelse regio geven we dit project mee vorm:

Rondom Prison

In het voorjaar van 2022 hernemen we het traject Rondom Prison. Dit traject laat deelnemers al enkele jaren kennis maken met het leven in de Mechelse gevangenis. We geven de kans aan geïnteresseerde burgers, gevangenispersoneel en gedetineerden om kennis te maken met elkaar en elkaars denkbeelden over misdrijf, straf en gevangenschap. Hoe een (gevangenis)straf er moet uitzien is immers niet alleen een vraag voor justitie. We merkten na elke reeks dat de deelnemers hun mening over het gevangenisleven telkens nuanceerden of bijstelden.

In 2019 opende in Mechelen het eerste transitiehuis van ons land. In een transitiehuis wonen gedetineerden zelfstandig samen, voor de start van hun invrijheidsstelling. Samen met coaches bereiden ze hun terugkeer naar de samenleving voor.
Deze plek en haar werking komen aan bod in de nieuwe reeks die startte in februari.

Lezingenreeksen

Samen met bibliotheken in onze regio, organiseren we boeiende lezingen over maatschappelijke thema's. We laten de thematiek van Dialoog terugkomen in lezingen die we tijdens de projectperiode organiseren.

Ontdek onderaan deze pagina de blogposts en activiteiten, gelinkt aan dit project.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Wil je aan de slag rond conflict en herstel in jouw gemeente of binnen jouw organisatie? Neem contact op met Educatief Medewerker Sofie. Zij geeft het Dialoog project mee vorm in de Mechelse regio en staat je graag te woord.

Sofie Verschueren

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met