Januari 2021 - december 2023

Dialoog

'Eigen schuld, dikke bult'. 'Wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten'. Onze taal staat bol van dit gedachtegoed. Maar of en hoe de bult en blaren behandeld kunnen worden, daar praten we te weinig over. Misschien moeten we het eens over herstel hebben? Het Vlaams project Dialoog gaat drie jaar lang op zoek naar antwoorden op de vraag hoe we kunnen omgaan met conflict en herstel.

O Dancer down

Uitgangspunt

Over misdaad, straf en gevangenschap bestaan nog veel oordelen en vooroordelen. Nochtans is het een thema dat ons allen aanbelangt. Een misdrijf is meer dan een interpersoonlijk conflict tussen slachtoffer en dader. Hoe dagen we burgers uit om hierover te reflecteren, te verdiepen en te komen tot een genuanceerde dialoog? Hoe kijken we naar daders en slachtoffers? Hoe in hemelsnaam slagen we erin om brugjes te bouwen tussen 'binnen' en 'buiten', en de veelal gesloten wereldjes in de hoofden van mensen een stukje te openen? Hoe evolueren we naar een samenleving gericht op herstel?

Deze vragen en uitdagingen waren voor de Avansa-centra, De Rode Antraciet, De Huizen vzw en Moderator vzw een uitgangspunt voor 3 jaar Dialoogproject over misdaad, straf en herstel.

Betekenisvolle gerechtigheid

Met Dialoog willen we burgers uitdagen om na te denken over hoe de samenleving kan omgaan met betekenisvolle gerechtigheid. We werken aan een samenleving waarbij zowel aandacht is voor dader, slachtoffer als de samenleving zelf. Op de agenda over heel Vlaanderen stonden drie jaar lezingen, debatten, films, creatieve trajecten over de muren heen van gesloten werelden, burgerpanels en een Herstelconferentie tot slot.

Onderstaande campagnefilm vat de doelstellingen van Dialoog helder samen. Lees meer over de de aanpak en methodieken via de overkoepelende projectwebsite.

Dialoog in regio Rivierenland

Dialoog over misdaad, straf en herstel was altijd een van de pijlers in de Avansa werking.

  • Sinds 2005 laat Avansa buurtbewoners met de Rondom Prisonreeks kennismaken met het leven in de Mechelse gevangenis, wie er woont en werkt.
  • We integreren dit thema ook in bestaande lezingreeksen. Een voorbeeld: tijdens de In Perspectiefreeks over oog voor iedereen in de samenleving, nodigden we twee medewerkers van het Mechelse en Gentbrugse Transitiehuis uit om de werking ervan toe te lichten.
  • Via Dialooggroepen lieten we burgers constructief in gesprek gaan over misdaad, straf en herstel. We gingen ondermeer in gesprek met deelnemers van het Transitiehuis.
  • In samenwerking met het Mechelse Filmhuis programmeerden we verschillende films en documentaires over misdaad, straf en detentie. Telkens met een nabespreking.
  • In 2022 gaven we burgers in de bibliotheken van Rivierenland de kans om brieven te schrijven naar de gevangenis. Het resultaat van deze schrijfsessies kan je nalezen in de publicatie Dialoogvliegers. Vliegende vragen, gevleugelde antwoorden. Bekijk hieronder de foto's van de schrijfsessie in de Mechelse bibliotheek.

De rode draad doorheen deze activiteiten is dat we telkens met elkaar in gesprek gaan en tijd nemen om te luisteren naar elkaar en elkaars denkbeelden over dit thema. We kregen steeds van deelnemers te horen dat de inhoud en het gesprek dat volgde hun oorspronkelijke denkbeelden bijstelden.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Wil je aan de slag rond conflict en herstel in jouw gemeente of binnen jouw organisatie? Neem contact op met projectverantwoordelijke Sofie.

Sofie Verschueren

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met