Januari 2021 - …

Dromen over thuis

Met het project Dromen over thuis laten we ingeweken Mechelaars, Sint-Katelijne-Waveraars en Willebroekenaars aan het woord. Zo brengen we onze migratiegeschiedenis in kaart. Mensen delen hun persoonlijke verhaal.

Olvw DSC08051

Wist je dat 33% van de Mechelaars buitenslandse roots heeft? In Willebroek is dit 31,4% en in Sint-Katelijne-Waver ligt het cijfer op 14,1%. De wereld verandert voortdurend. Globalisering is intussen overal actief en ook in onze regio is diversiteit een realiteit.

Stad Mechelen
, Sint-Katelijne-Waver, Willebroek en Avansa slaan in 2021 de handen in elkaar. We zetten samen in op het verzamelen, bewaren en delen van verhalen van ingeweken inwoners.

Op toer met de Verhalenbus

Door verhalen van nieuwe inwoners te delen, maken we ruimte voor herkenning en begrip voor elkaar. Door elkaar beter te leren kennen, werken we samen aan een gedeelde toekomst. In september 2021 stapten we in de Verhalenbus en zochten we op verschillende evenementen mensen die hun verhaal wilden delen. "Hoe was het om hier te komen wonen? Wie of wat geeft een thuisgevoel?"

Door verhalen van nieuwe inwoners te delen, maken we ruimte voor herkenning en begrip voor elkaar.

Verhalen voor nu en later

Migratie-erfgoed maakt deel uit van het collectief geheugen en vormt de lijm binnen deze intergemeentelijke samenwerking. We ontsluiten deze verhalen vandaag en bewaren ze ook als immaterieel-erfgoed voor later.

De deelnemende gemeenten ontsluiten de verhalen via hun eigen kanalen. We centraliseren ze ook op de projectsite Dromen over thuis.

Ontdek onderaan deze pagina de blogposts en activiteiten, gelinkt aan dit project.

Olvw DSC08045

MAAK KENNIS MET PARISSA

Op toer met de verhalenbus ontmoetten we onder andere Parissa en haar familie. Ze deelden met ons hun bijzonder en ontroerend verhaal, dat bol staat van de liefde voor hun gezin en elkaar.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Wil je aan de slag rond migratie-erfgoed in jouw gemeente of organisatie? Neem contact op met Educatief Stafmedewerker Kathleen. Zij ondersteunt en begeleidt projecten rond 'Samenleven in diversiteit' in onze regio.

In samenwerking met