Januari 2016 - …

Geknipt

Geknipt is een onafhankelijk samenwerkingsverband rond armoede van enkele sociaal-culturele organisaties en welzijnspartners in de Mechelse regio.

Maakhetmee2
© Pier De Kock/ Laurens Tuypens

Met Geknipt willen de projectpartners het beleid bedanken voor de geleverde inspanningen op het vlak van armoedebeleid. Anderzijds blijft het collectief inzetten op broodnodige verbeteringen binnen thema's die voor kwetsbare mensen belangrijk zijn.

Geknipt licht elk jaar één thema uit en onderneemt daarrond actie. We bieden burgers en beleid stof tot nadenken, en willen aanzetten tot kritische reflectie en verandering.

De samenwerking deint uit en krimpt in naargelang het gekozen thema. Avansa maakt structureel deel uit van dit collectief. Elk jaar zet Geknipt op 17 oktober het nationale thema van het Netwerk tegen Armoede in de kijker. Het is die dag niet toevallig de Werelddag van het Verzet tegen Armoede.

  • In 2019 voerden we actie voor gelijke onderwijskansen door op straat te komen met een reuzegroot potlood. Slagzin van de optocht was 'We maken er een punt van'.
  • In 2020 organiseerden we een online debat over (on)betaalbaar wonen voor 'Mechelaars in armoede'. Het centrale vraagstuk was 'Hoe de onzichtbare wooncrisis in Mechelen oplossen?'
  • In 2021 was het thema 'Samen meemaken', waarbij de waarde van keuzevrijheid centraal stond. We boden op 17 oktober een waaier aan culturele- en vrijetijdsactiviteiten aan. Bezoekers van De Keeting en De Lage Drempel, verenigingen waar armen het woord nemen, stelden mee het programma samen. Aanbieders en deelnemers van dit soort activiteiten kunnen die dag ook met elkaar in dialoog gaan, zodat ze elkaar in de toekomst nog kunnen vinden.
  • In 2022 trokken we via een optocht met kartonnen dozen naar de Grote Markt in Mechelen. Daar werd een kartonnen huis opgetrokken als metafoor om de nijpende tekorten van betaalbare en bewoonbare woningen aan te kaarten. Nadien werd er op basis van vragen van bezoekers van De Lage Drempel en De Keeting een open gesprek gehouden in het CC, met Arthur Orlians, Elisabet Okmen en Gabriela de Francesco, gemodereerd door Pier De Kock. Afsluiten deden we met een kop hartverwarmende soep.

Bekijk hieronder activiteiten of blogposts gelinkt aan Geknipt en het thema 'Iedereen aan boord'.

CULTUURCAFÉ

Elke laatste vrijdag van de maand stelt ARSENAAL/LAZARUS haar café open om samen met mensen die geen of moeilijke toegang te vinden tot de wereld van kunst, cultuur en vrije tijd te zoeken naar wat ons (ver)bindt. Een traject met verschillende Mechelse sociale en culturele partners.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Meer weten over de werking van collectief Geknipt? Wil je met jouw organisatie aan de slag om het taboe rond armoede te doorbreken? Geef een seintje aan Educatief Medewerker Sofie. Ze staat je graag te woord!

Sofie Verschueren

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met