September 2022 - …

Op één uur wijzer

Nieuwe inzichten opdoen, kan ook op korte tijd. Een videocollege van Universiteit Vlaanderen is het startpunt voor kritisch nadenken en uitwisseling over actuele samenlevingsthema's.

Op één uur wijzer
© Glenn Huyben

Uitgangspunt

Via levenslang en levensbreed informeel leren, geeft Avansa inwoners een divers zicht op wat leeft in onze maatschappij. Op die manier kunnen ze een constructieve en kritische rol opnemen in de samenleving. Avansa kiest daarbij steeds voor formules waar samen reflecteren en van gedachten wisselen bijhoren. Op die manier is het mogelijk om tot nieuwe of verrijkende inzichten te komen.

De videocolleges van Universiteit van Vlaanderen zijn een kwalitatieve en laagdrempelige basis voor gesprek en uitwisseling. Het uitgebreide aanbod bestrijkt thema's die leven in de regio én in de samenleving. Een voorbeeld van zo'n videocollege zie je hieronder.

Om inwoners te bereiken die geen ruimte hebben om een voormiddag vrij te maken voor een lezing en ad hoc kunnen instappen, maakt de duurtijd van de activiteit deel uit van het DNA van dit project. Nieuwe inzichten opdoen hoeft niet veel tijd te kosten.

Aanpak

Je blik verruimen op één uur tijd

We starten elke bijeenkomst met een kort en toegankelijk videocollege van de Universiteit van Vlaanderen. Inspirerende sprekers laten deelnemers kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. Na het videocollege krijgen deelnemers de ruimte om hun vragen over het onderwerp te stellen aan een expert die helemaal thuis is in het thema. Een lokale moderator leidt het gesprek in goede banen. Na exact één uur ronden we af.

Samen met de bibliotheken in onze regio en Mensen & Wetenschap

Deze verrijkende sessies gaan door in de bibliotheken van regio Rivierenland. We geven deze activiteiten vorm met de bibs en Mensen & Wetenschap.

  • De bibliotheken kiezen het onderwerp van het videocollege uit het rijke aanbod van Universiteit Vlaanderen. Het gaat telkens om thema's die op lokaal of samenlevingsniveau leven of de actualiteit beheersen.
  • Na de keuze van het college zoeken we in samenwerking met Mensen & Wetenschap naar een universitair expert die helemaal thuis is in het thema. Zij/hij beantwoordt na het college alle vragen uit het publiek.
  • Een lokale moderator leidt het gesprek in goede banen en waakt over de tijd.
  • Vooraf inschrijven is niet verplicht. Daardoor kunnen bibliotheekbezoekers die toevallig ter plaatse zijn, gemakkelijk aansluiten.
  • Tot slot: de bibs verzorgen telkens een leeslijst en presenteren boeken die gelinkt zijn aan het thema van de sessie. Wie wil, kan zich dus verder verdiepen in het gekozen thema.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Wil je meer weten over dit project? Wil je een sessie laten doorgaan bij jou in de bibliotheek?
Neem contact op met educatief medewerker Sofie. Zij staat jou graag te woord.

Sofie Verschueren

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met