Januari 2021 - …

Train-the-trainer voor Digidokters

Begin 2022 lanceerden de Bibliotheek en het Cursuscentrum van Heist-op-den-Berg een splinternieuw ICT-traject om de inwoners van hun gemeente beter wegwijs te maken in de digitale wereld. Een belangrijk onderdeel van dit traject zijn de Digidokters.

DSC09625k
© Avansa - Foto: Glenn Huyben

Eén keer per maand kunnen bezoekers van de bibliotheek langskomen met problemen met hun computer of smartphone. Een team van vrijwilligers staat klaar om tijdens een consultatie van vijftien à twintig minuten het probleem op te lossen.

Opleiding tot Digidokters

Maar hoe kunnen vrijwilligers de bezoekers van de bib zo goed mogelijk begeleiden?

De bib en het cursuscentrum schakelden Avansa in voor de opleiding van de Digidokters in spe. Eén van onze lesgevers coachte hen in het geven van ICT-hulp op een laagdrempelige en informele manier, maar ook in het omgaan met verschillende doelgroepen. Avansa organiseerde ook de praktische organisatie van de sessies. De deelnemers kregen ondermeer een antwoord op de volgende vragen:

  • Wat voor vragen kan je krijgen als Digidokter?
  • Hoe help je mensen het best?
  • Wanneer is het zinvol om iets uit te leggen of aan te leren en wanneer moet je een probleem 'gewoon' oplossen zonder meer?

De sessies verliepen interactief, waarbij de groep zelf de antwoorden op bovenstaande vragen uitzocht. Aan de hand van voorbeelden van concrete vragen waarmee bezoekers naar de Digidokters komen, werd het nodige zelfvertrouwen opgebouwd om deze tips in de praktijk om te zetten.

De ‘train the trainer’-sessies werden eind februari afgerond. Een groep van vijf vrijwilligers was tot een team gesmeed en stond te popelen om van deze eerste sessie al meteen een succes te maken.

Digicafe

DIGIDOKTERS IN DE PRAKTIJK

In de bibs van Heist-op-den-Berg en Mechelen staan Digidokters paraat. Neem een kijkje op de website van de bib voor meer info!

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Het ‘train the trainer’-traject voor Digidokters is door zijn opzet uitermate geschikt om ook in te zetten in andere bibliotheken of gemeenten die een gelijkaardig vrijwilligersproject willen organiseren. Neem contact op met Educatief Medewerker Sander voor meer informatie!

Sander Vanhellemont

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met