Januari 2020 - juni 2022

Verhalen over kracht en kwetsbaarheid

In onze welvarende regio is armoede helaas nog steeds een taboe. Via een storytelling project geven we een stem aan kwetsbare personen. Ze delen hoe zwaar armoede weegt op hun leven en tonen tegelijk hoe krachtig ze zijn.

Verhalenoverkrachtenkwetsbaarheid gemeentepuurssintamands verkleind

Storytellingtraject in Puurs-Sint-Amands

Het is voor kwetsbare mensen niet altijd vanzelfsprekend om zich te uiten of om hun stem te laten horen. Armoedevereniging De Schakel uit Puurs-Sint-Amands moedigt haar bezoekers aan om hun verhaal naar buiten te brengen. Vanuit vorige projecten leerden de medewerkers van de armoedevereniging dat verhalen vertellen een goede manier is om een stem te geven aan mensen die minder gehoord worden. In september 2021 gingen tien deelnemers aan de slag met de creatie van artistieke videoverhalen over hun kracht en kwetsbaarheid.

Avansa zorgde voor laptops die de deelnemers konden gebruiken om de videoverhalen mee op te maken. Aan de slag gaan met een laptop en computerprogramma was voor veel deelnemers niet vanzelfsprekend. Op die manier zetten we tegelijkertijd in op het versterken van de digitale vaardigheden van de deelnemers.

We brachten De Schakel ook in contact met artistiek begeleider Pier De Kock. Hij leidde het project in goede banen en gaf de verhalen samen met de deelnemers een 'artistieke touch'.

Ervaren dat deelnemers kracht putten uit het delen van verhalen is ontroerend en wonderschoon.
Pier De Kock, Sociaal-artistiek begeleider

Het traject van a tot z

Hoe was het voor de begeleiders en deelnemers om aan de slag te gaan met digitale verhalen? In ons lentemagazine van 2021 lees je meer over de opstart dit traject en de ervaringen van de deelnemers en begeleiders. We laten initiatiefnemers Chris en Marleen van De Schakel, artistiek begeleider Pier De Kock en deelneemster Marleen aan het woord.

MEER LEZEN

Lees het interview online of contacteer ons om een papieren exemplaar aan te vragen.

Verhalenwandeling in Mechelen

Eind november kon het publiek in Puurs-Sint Amands de verhalen in videovorm ontdekken via een wandeling. De wandelaars waren stuk voor stuk geraakt door de getuigenissen en de eerlijke, ontwapenende manier waarop de deelnemers ze brengen. Dat was voor ons het signaal om dit universeel verhaal ook naar Mechelen te brengen.

Op 9, 10 en 11 juni 2022 ontdek je de video’s tijdens een geleide wandeling op verschillende locaties in en rond het Avansa gebouw.

Onderaan ontdek je de activiteiten en blogposts die gelinkt zijn aan dit project.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Wil je meer weten over dit project? Ook aan de slag met storytelling of het thema armoede in jouw gemeente?
Neem contact op met educatief medewerkers Sofie en Kathleen. Ze staan je graag te woord!

Sofie Verschueren

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met