In gesprek over onze stem voor Europa

Welke maatschappelijke thema’s leven bij volwassenen en jongeren? Wat kunnen beide generaties van elkaar leren? Waarin verschilt hun mening of vinden ze elkaar? Tijdens een reeks boeiende gespreksnamiddagen leren ze elkaar én Europa beter kennen. 

Avansa Een stem voor Europa 2
© Stad Mechelen

Bij de volgende Europese verkiezingen zullen ook jongeren vanaf 16 jaar hun stem mogen uitbrengen. Op 9 juni 2024 trekken ze mee naar de stembus. Dat stemrecht is een mooie kans om hun politieke interesse (verder) aan te wakkeren. Voor veel leerlingen van het vierde middelbaar (Busleyden Atheneum Campus Pitzemburg) voelt dit als een grote verantwoordelijkheid. Ze gaan er, ten onrechte, van uit dat volwassenen alles weten over politiek en zij nog niet. Een gebrek aan politiek zelfvertrouwen. Is hun twijfel terecht?

De leerlingen doken in een lessenreeks Europese politiek en presenteren bij Avansa wat ze leerden over de EU. Verwacht je aan diepgang, eigenzinnigheid en véél enthousiasme. Nadien is er ruimte voor gesprek en debat. Als volwassenen bereiden we ons ook voor op het gesprek. We komen samen om 13 u., eten samen een kom soep en bespreken onze vragen en verwachtingen.

Het is hartverwarmend om te mogen ervaren met hoeveel engagement de studenten hun stemrecht omarmen.
Cathérine, Deelneemster

Ga jij mee in gesprek?

Waarin verschilt de mening van de jongeren met die van volwassenen, en waar vinden we elkaar? Praat jij mee over onze stem voor Europa? We kunnen vast veel leren van elkaar! We buigen ons dit voorjaar over de komende thema's:

Deelnemen is gratis! Schrijf je wel even in. Klik door op de titels hierboven om naar te inschrijfpagina te gaan. Je kan je ook aanmelden door ons te telefoneren of een mailtje te sturen.

Ben je benieuwd naar hoe het eraan toegaat tijdens deze boeiende namiddagen? Neem een kijkje in de galerij hieronder!

Ce b2 logo rozewit

Meer Europa!

We organiseren deze gespreksnamiddagen met Atheneum Busleyden Campus Pitzemburg en StampMedia en krijgen daarvoor de waardevolle steun van Construct Europe.

Mechelen viert in 2024 het voorzitterschap van België als voorzitter van de Raad van de EU met een cultureel en maatschappelijk gericht stadsfestival. Ontdek op de website van Construct Europe expo's, dansvoorstellingen, en andere events die Europa ademen!

Datum bericht wo 6 december '23