Lezingenreeks

Op één uur wijzer

Kan een democratie bestaan zonder kapitalisme? Kan je sterven van teveel suiker? Bestaan er echt buitenlandse wezens? Slechts een kleine greep uit de vragen die aan bod komen bij het intrigerende concept ‘Op één uur wijzer’.

Op een uur wijzer

Het concept is vrij eenvoudig: elke bijeenkomst start met een kort en toegankelijk videocollege van de Universiteit van Vlaanderen. Inspirerende sprekers laten je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen. Na het videocollege krijg je de kans om je vragen over het onderwerp te stellen aan een expert die helemaal thuis is in het thema. Na exact 1 uur ronden we af en garanderen we dat je wijzer naar huis gaat.

Avansa-visie

Op één uur wijzer past perfect binnen de Avansa-visie. Samen willen we onze blik verruimen over thema’s die leven in onze maatschappij. We leren je de wereld beter begrijpen en bieden hiervoor nieuwe inzichten aan. We leren bij door samen in gesprek te gaan. Wie zin heeft om iets nieuw op te steken is bij ons aan het juiste adres.

Hoeveel migranten zijn er in België?

Op 18 november kom je te weten hoeveel migranten er in België zijn, een veelbesproken onderwerp aan de (virtuele) toog. Maar hoe zit het nu exact? Professor en demograaf Patrick Deboosere (VUB) legt uit wat het verschil is tussen een buitenlander en een migrant, wie "nieuwe Belgen" zijn en wat "Belgen met een migratieachtergrond" betekent. Hij geeft hier concrete cijfers bij. Afhankelijk van wie je als buitenlander definieert, blijken er heel wat andere cijfers op te duiken. Professor Deboosere zelf zorgt na het college voor toelichting en beantwoordt jouw vragen over dit onderwerp.

Is je interesse gewekt? Schuif dan mee aan in bibliotheek de Fé in Lier op 18 november. Hier vind je alle details over de avond. Houd onze communicatiekanalen in het oog om te weten welke onderwerpen er nog aan bod komen.

Op één uur wijzer is een samenwerking van Avansa regio Mechelen, HVV en de VUB.

Datum bericht wo 9 november '22