September 2021 - …

De route naar vriendschap

Vrienden maken en houden, hoe doe je dat? En hoe kunnen we de stilte rond eenzaamheid doorbreken? Deze vragen staan centraal tijdens dit traject over vriendschap.

Afbeelding Activiteit Dialoog 1

Vrienden maken en houden

Wat betekent 'vriend' zijn? Wat maakt dat het klikt tussen mensen? Hoe vind je verdieping in bestaande relaties? In december van 2021 gingen we met een groep enthousiaste deelnemers aan de slag rond deze vragen. We kozen bewust de winterperiode uit voor de start van dit traject. Want net die periode doet ons soms eenzaam voelen. Tijdens de sessies zoomden we met de deelnemers bewust in op de elementen die je zelf in de hand hebt, als het gaat over vriendschapsrelaties. We leerden de groep kennismaken met de taal van verbindende communicatie met anderen en met jezelf.

Voor de begeleiding van dit traject, doen we beroep op de expertise van Marjolein Ools. Zij begeleidt de cursus 'Vrienden maken, vrienden houden' reeds enkele jaren en heeft als procesbegeleider voor Kwadraet o.a. ervaring met de thema’s communiceren en creatief denken.

Deelneemster Greet vertelde ons na afloop ons hoe zij het traject ervaren heeft. Je kan haar ervaringen lezen op onze blog. We onthouden vooral dat de ervaringen en visie van anderen haar hielpen om zichzelf beter te leren kennen. Greet ontdekte ook dat het thema vriendschap onuitputtelijk is! En dat is goed, want het traject wordt vervolgd.

De ervaringen van anderen hielpen me om mezelf beter te leren kennen.
Greet, Deelneemster

Spel en Dialoog

In de vervolgreeks gaan we vanaf april samen op zoek naar hoe we van Mechelen een stad kunnen maken waar vriendschap en verbinding centraal staan. We verzamelen daarvoor verhalen rond eenzaamheid. Deze verhalen vormen het vertrekpunt van enkele theaterscènes die de deelnemers samen zullen maken en spelen.

Forumtheater

We experimenteren met forumtheater als werkvorm. Forumtheater is een manier om het gesprek aan te gaan over gevoelige thema’s. De groep betrekt het publiek bij het thema en er ontstaat een gedeelde zoektocht naar mogelijke oplossingen. Op deze manier creëren verbinding tussen deelnemers én toeschouwers rond dit thema. We maken op deze manier ook het thema eenzaamheid meer zichtbaar en tonen samen aan dat het eigenlijk een universeel thema is.

Bekijk verder op deze pagina de blogposts en activiteiten, gelinkt aan dit project.

Meer weten? Samenwerken?

Contacteer ons!

Wil je meer weten over dit traject waarbij vriendschap en verbinding centraal staan? Wil je in jouw gemeente aan de slag met dit thema? Neem contact op met educatief medewerker Ellen!

Ellen Van Looy

Educatief Stafmedewerker Meer info

In samenwerking met